Formirana radna grupa za optimizaciju mreža škola u Beogradu Tanjug, Beoinfo

Objavljeno: 03.10.2016. 17:30 Izmenjeno: 03.10.2016. 17:31

Zajednička radna grupa Ministarstva prosvete i Grada Beograda, koja će se baviti optimizacijom mreže škola u Beogradu, formirana je danas, a članovi radne grupe biće i ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Siniša Mali.

Prvi radni sastanak održan je danas u Ministarstvu prosvete, gde je dogovoreno da se u narednih 15 do 20 dana izađe sa predlogom mreže škola na teritoriji Beograda.

Šarčević je rekao da optimizacija školske mreže, te da neke predškolske ustanove nemaju dovoljno prostora, a da osnovne škole imaju nepopunjene kapacitete, kao i da neke srednje škole nemaju svoje zgrade i da se taj problem decenijama „razvlačio“.

„Grad je uradio kvalitetnu studiju. Naš plan je da u narednom periodu upoznamo javnost sa optimizacijom škola, da te ustanove pripremimo za preseljenje ili spajanje škola“, rekao je ministar.

On je dodao da jedan deo rada predškolskog programa iz vrtića može da se preseli u škole gde ima viška prostora, kako bi bilo više mesta u vrtiću za decu od tri do pet i po godina.

„Nemamo novca za razbacivanje“, rekao je Šarčević i dodao da se optimizacijom mreže škola neće narušiti standardi rada obrazovnih ustanova.

On je istakao da će se posebno voditi računa o nižim uzrastima, predškolcima i mlađoj školskoj deci.

mali-sarcevic2

Gradonačelnik Beograda je rekao da grad želi da obezbedi deci najbolje uslove za školovanje, da će se optimizacijom mreže škola doći do viška mesta za mališane u vrtićima, te da će se na taj način svakom detetu u gradu omogućiti da ima jednake uslove za obrazovanje.

„U narednih 15 do 20 dana izaći ćemo sa predlogom mreže škola. Mislim da je taj rok realan jer je studija završena“, rekao je Mali i podsetio da ovakav vid saradnje prvi put postoji između grada i ministarstva.

Saradnja će biti nastavljena i kad je reč o troškovima u školama, kako bi se ušteđeni novac iskoristio za IT opremu, trening nastavnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana