Forenzički nalaz: gardisti ražoružani, pa streljani Tanjug

Objavljeno: 12.05.2017. 13:03 Izmenjeno: 12.05.2017. 13:03

Dopunom forenzičkog nalaza pogibije dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića na Topčideru 2004. godine, utvrđeno je da su oni bili razoružani, a potom ubijeni, rekao je danas Tanjugu jedan od punomoćnika porodica ubijenih mladića, advokat Predrag Savić.

 

On je istakao da nalazi Centra za forenzicka istraživanja iz Novog Sada nepobitno, matematički, naučno, stručno i pravno pokazuju da je vojnike ubila treća osoba.

„U dopuni nalaza odgovoreno je na pitanja i dileme za koje do sada nismo imali najpreciznije odgovore, poput onog o zaglavljivanju metka u pušci Milovanovića i tragu broj 23 u vezi ubistva Dragana Jakovljevića“, rekao je Savić napominjući da iz analize „proizlazi da su vonici razoružani i streljani“.

Prema njegovim rečima, nalaz je dostavljen stručnim službama, čiji predstavnici sacinjavaju Komisiju za ispitivanje slučaja Topčider i Višem javnom tužiocu u Beogradu.

Stručne službe Vladine komisije za ispitivanje okolnosti pod kojima su stradala dvojica gardista u kasarni na Topčideru u oktobru 2004. godine počele su sa prikupljanjem informacija i odbradom podataka.

Komisiju, koja je formirana na inicijativu premijera Aleksandra Vučića, čine predstavnici iz Vojnobezbednosne agencija, Bezbesdnosno informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i Ministarstva odbrane i punomoćnici porodica.

Komisija radi interresorno tako što svaka služba obavlja svoj deo posla, odnosno ne održava formalne sastanke.

Do formiranja Komisije je došlo nakon 12 godina od smtri gardista posle sastanka premijera sa njihovim roditeljima, pa su u pretkrivični postupak koji vodi Više tužilaštvo u Beogradu uključene službe bezbednosti i resorna ministarstva.

Pretkrivični postupak protiv NN lica pokrenut je 2008. godine, nakon što je veštačenjem FBI-a stavljena tačka na višegodišnje špekulacije da li su gardisti ubijeni ili su se poubijali međusobno 5. oktobra 2004. godine.

Država Srbija je po nalogu Ustavnog suda porodicama isplatila po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvrone istrage kakva je do sada vođena, uz nalog tužilaštvu da sprovede brzu i delotvornu istragu koja će dovesti do razrešenja tog slučaja.

Odmah nakon pucnjave, Vojska je izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe tvrdilo obrnuto – da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savet ministara SCG i Vrhovni savet obrane formirali su nezavisnu komisiju koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.

Izveštaj nezavisne komisije 2008. godine su potvrdili i forenzičari američkog Federalnog istražnog biroa (FBI-a),

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana