Fondacija Bila Gejtsa ulaže pet milijardi dolara u Afriku Tanjug

Objavljeno: 18.07.2016. 01:01 Izmenjeno: 17.07.2016. 22:00

Jedan od osnivača kompanije „Majkrosoft“, multimilijarder Bil Gejts, najavio je danas da će njegova fondacija investirati još pet milijardi dolara u Afriku u narednih pet godina.

 

Gejts, koji je u Johanesburgu održao govor povodom Dana Nelsona Mandele, rekao je da je fondacija „Bil i Melinda Gejts“ u Africi već uložila više od devet milijardi dolara, uglavnom u projekte u sektoru zdravstva, prenela je agencija AP.

On je upozorio da, ako svet ne osmisli kreativnije načine da prevencija i lekovi protiv virusa HIV postanu dostupniji, „teškom mukom ostvareni uspesi u borbi protiv HIV u subsaharskoj Africi tokom poslednjih 15 godina bi mogli da budu upropašteni“, usled rasta već ionako visoke stope nataliteta.

Gejts je istakao da je Afrika najmlađi kontinent u demografskom smislu i da će „do 2050. godine 40 odsto dece u svetu živeti upravo u Africi“.  Taj američki filantrop je naveo da je Afrika zabeležila značajan napredak u borbi protiv HIV, budući da je poslednjih put kad je Južnoafrička republika bila domaćin globalne konferencije o sidi samo nekoliko hiljada Afrikanaca primalo lekove za HIV usled njihove visoke cene, dok sada te lekove prima polovina od ukupno 6,9 miliona zaraženih ljudi u JAR.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana