Folić: Beograd preuređuje javne prostore Tanjug

Objavljeno: 01.10.2016. 14:35 Izmenjeno: 01.10.2016. 13:59

U Italijanskom kulturnom centru danas je održana finalna prezentacija međunarodne radionice o uređenju javnih prostora, a gradski arhitekta Milutin Folić istakao je da se u Beogradu intenzivno radi na preuređenju gradskih prostora.

„Tema radionice je upravo ono čime se mi u Beogradu intezivno bavimo. Javni prostori su nešto što mi u velikoj meri preuređujemo u Beogradu, a upravo su Italija i Danska vodeće u svetu u ovoj transformaciji“, rekao je gradski arhitekta Milutin Folić koji je prisustvovao finalnoj prezentaciji.

Folić je istakao da će naši studenti kroz ovu radionicu moći da se upoznaju sa iskustvima „davanja prednosti ljudima, pešacima i biciklistima a ne automobilima“ i dodao da će razmotriti njihove predloge prilikom transformisanja grada.

Studenti arhitekture imaju mnogo ideja koje nisu uobičajene, maštaju o boljem životu van ustaljenih standarda, govore o pravoj arhitekturi koja se bazira na tome šta stvarni ljudi žele, rekla je Rafaela Kolombo sa politehničke akademije iz Milana na radionici „Belgrade Pablik spejsis dizajnfin“.

Na finalnoj prezentaciji učestvuju studenti Politehnike, Fakulteta za umetnost i dizajn, Fakulteta za Građevinski menadžment Univeriteta Union i studenti njihovih kolega iz Kopenhagena i Milana.

Radionica se zasniva na konkretnom primeru rekonstrukcije trga ispod Brankovog mosta i njegovim oživljavanjem kako bi se urbani život ovog dela grada spustio na obale reke efikasnim, održivim prostornim planiranjem koje spoja fizički prostor, ambijentalne i urbanističke specifičnosti tog dela grada i funkcionalnost potrebnu žiteljima prostora ispod Brankovog mosta.

Asistent radionice Tanja Radulović je prilikom finalnog predstavljanja istakla da su predloge napravle mešovite grupe studenata.

„Pet grupa studenata sa četiri različita univerziteta, od kojih su dva iz Milana i Kopenhagena, imaju multikuulturalni pristup, što je možda i najvažnije na ovoj radionici“, rekla je Radulović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 1°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana