Finska prehrambena grupa Fazer lansira hleb sa insektima Tanjug

Objavljeno: 23.11.2017. 20:38 Izmenjeno: 23.11.2017. 17:43

Jedna od najvećih finskih prehrambenih kompanija, Fazer, lansiraće sutra na tržište prvi hleb sa insektima.

Markus Helstrom, šef pekarskog sektora u grupi Fazer, izjavio je danas da jedna vekna sadrži oko 70 sušenih cvrčaka, koji se melju u prah i dodaju brašnu, prenosi agencija AP.

Prema njegovim rečima, cvrčci čine 3,0 procenta težine hleba.

„Finci su spremni da probaju nove stvari“, rekao je on, a prema istraživanju koje je Fazer naručio „dobar ukus, svežina“ bili su među glavnim kriterijumima u ocenjivanju tog hleba.

Prema nedavnim istraživanjima sprovedenim u nordijskim zemljama, „Finci imaju najpozitivniji stav prema insektima“ u gastronomiji, izjavio je Juhani Sibakov, šef odeljenja za inovacije u Fazer Pekari.

„Napravili smo hrskavo testo za poboljšanje ukusa“, naveo je on, dodajući da je rezultat bio „ukusan i hranljiv“ i da je Fazer Sirkaleipa (finski naziv za Fazer Cvrčkov hleb) „odličan izvor proteina, a insekti sadrže i dobre masne kiseline, kalcijum, gvožđe i vitamin B12“.

„Čovecanstvu su potrebni novi i održivi izvori ishrane“, poručio je Sibakov, dok je Helstrom napomenuo da je finski zakon promenjen 1. novembra kako bi se omogućila prodaja insekata kao hrane.

Prva serija hleba od cvrčaka naći će se sutra u prodaji u vodećim finskim gradovima. Iz kompanije su naveli da za sada nemaju dovoljno „cvrčak brašna“ da obezbede prodaju u celoj zemlji, ali je cilj da hleb bude dostupan u 47 pekara u Finskoj u narednom ciklusu prodaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana