FinCEN: U Crnoj Gori 15 sumnjivih transakcija od 2,8 miliona $ Tanjug

Objavljeno: 25.09.2020. 10:01 Izmenjeno: 25.09.2020. 10:25

U Crnoj Gori je od 2015. do 2017. godine, preko Zapad banke, obavljeno 15 sumnjivih transakcija vrednih 2,8 miliona dolara, prema procurelim dokumentima odeljenja američkog MInistarstva finansija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (FinCEN).

Iz Zapad banke su saopštili za Radio slobodnu Evropu da su sve pomenute transakcije u izveštaju FinCEN-a bile kontrolisane prilikom realizacije i da je za svaku bila priložena neophodna dokumentacija, a u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Prema nalazima Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara i Bazfida (BužFeed), američke kompanije za digitalne medije, koji su istražili procurela dokumenta, sumnjive transakcije iz Crne Gore su navodno išle ka Češkoj, Šangaju i Hong Kongu.

Prve četiri sumnjive transakcije obavljene su ka banci Šangaj Pudong Divelopment u Šangaju, navodi se u tekstu RSE.

Druge četiri su evidentirane krajem 2016, a realizovane su iz Zapad banke u najveću češku banku Češka Sporitelna A.S, u ukupnom iznosu od 1,28 miliona dolara.

Krajem iste i početkom 2017. godine realizovano je još sedam sumnjivih transakcija ka HSBC banci u Hong Kongu, u ukupnom iznosu od 1,26 miliona dolara.

„Svaka realizovana transakcija je predmet obrade od relevantnih sektora banke a u analizi se redovno primenjuju indikatori za prepoznavanje sumnjivih transakcija, propisanih od Sektora za sprčeavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ni jedna od pomenutih transakcija nije imala karakteristike sumnjive transakcije“, tvrde iz Zapad banke.

Navode i da ni jedna od navedenih transakcija nije bila predmet odbijanja od korespodentnih banaka, niti su dobijali dodatne upite sa stanovišta eventualne sumnje i neprihvatljivosti.

Zapad banku, koja od januara 2015. ima dozvolu za rad u Crnoj Gori, osnovala je grupa ukrajinskih biznismena a najveći akcionar je, prema podacima sa Motenegroberze, Ukrajinac Volodimir Kostelman.

Zahtev za odobravanje dozvole za njen rad podnela je advokatska kancelarija Ane Kolarević, sestre crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića, navodi RSE.

U Centralnoj banci Crne Gore (CBCG), u čijoj je nadležnosti kontrola poslovanja banaka, rekli su za RSE da nisu upoznati sa izveštajem FinCEN-a jer, kako su obrazložili, reč je o poverljivim izveštajima kojima nacionalne banke nemaju pristup.

Dodali su da zakonski okvir ne dozvoljava CBCG objavljivanje bilo koje informacije o nalazima redovne kontrole u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Redakcija RSE je uputila upit i Sektoru za sprečavanje pranja novca u crnogorskoj Upravi policije da li oni imaju podatke o sumnjivim transkcijama preko Zapad banke, ali do objavljivanja ovog teksta, nisu dobili odgovor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana