Finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje važno i za parove i državu Beoinfo

Objavljeno: 20.07.2019. 09:33 Izmenjeno: 21.07.2019. 11:41

Finansiranjem četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje, pružamo još jednu šansu da se ostvare kao roditelji, a podsticanjem rađanja i borbom protiv neplodnosti doprinosimo i populacionoj politici Vlade Srbije, rekao gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. 

Usvajanje Predloga odluke prema kojem će Grad Beograd ubuduće finansirati četvrti pokušaj vantelesne oplodnje važno je za pojedince, parove, ali i za celu državu. Finansiranjem četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje parovima koji iza sebe imaju tri neuspešna pokušaja pružamo još jednu šansu da se ostvare kao roditelji, a podsticanjem rađanja i borbom protiv neplodnosti doprinosimo i populacionoj politici Vlade Republike Srbije, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za Politiku.

Predlog pomenute odluke biće jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda Skupštine grada koja je zakazana za 25. jul.

Za ovaj projekat prestonice, koji je pokrenut na inicijativu gradonačelnika Radojičića, moći će da konkurišu žene koje na dan prijavljivanja nisu navršile 45 godina, koje nisu rađale i iza sebe imaju tri pokušaja vantelesne oplodnje. Odnosno, moći će da konkurišu parovi koji su državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu najmanje godinu dana.

– Realizacija ovog projekta mogla bi da počne već na jesen, a za postupak vantelesne oplodnje biće opredeljeno 30 miliona dinara. Grad ovom inicijativom pokazuje da vodi odgovornu demografsku politiku. Prioriteti grada u segmentu javne zdravstvene politike su zdravlje dece, trudnica i porodilja i povećanje broja dece – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je, kako se navodi, inicirao finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku grada jer prema zvaničnim podacima u našoj zemlji svaki šesti par ima problem sa plodnošću.

Pravni osnov za ovaj potez je novi Zakon o glavnom gradu, odnosno član 8 kojim je propisano da Beograd ima nadležnost da sprovodi mere i finansira projekte s ciljem podsticanja nataliteta na teritoriji grada. Uporište za ovaj projekat je i Strategija podsticaja rađanja, koja predviđa aktiviranje lokalne samouprave s ciljem podsticanja rađanja. Mere populacione politike su utvrđene na nacionalnom nivou, ali koliko god da su razvijene, ne mogu odgovoriti na sve potrebe i očekivanja stanovništva. Zbog toga bi trebalo da budu dopunjene merama organa jedinica lokalne samouprave, koje se finansiraju lokalnim izvorima prihoda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana