Filmski festival u Sopotu – Sofest, od 2. do 6. jula Tanjug

KulturaKultura Pocetna 01. 07. 2019. 14:07:31

Filmski festival u Sopotu – „Sofest“, 48. po redu, biće održan od 2. do 6. jula, a u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih sedam manjinskih koprodukcija, najavljeno je u Skupštini grada Beograda.

Pod sloganom „Po jutru se dan poznaje“, festival će odati zasluženo priznanje i počast reditelju Mladomiru Puriši Ðorđeviću, kome će biti uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.

Biće organizovana specijalna projekcija njegovog filma „Jutro“, kojim je, prema rečima umetničkog direktora „Sofesta“ Aleksandra Avramovića, „ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet“.

U galeriji Centra za kulturu Sopota biće postavljena izložba plakata njegovih filmova i fotografija Branka Belića, a na istom mestu će 5. jula biti organizovan panel na kome će o stvaralaštvu Puriše Ðorđevića govoriti filmski kritičari Srđan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.

„Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima, uranjajući u nove, još slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, među kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije“, istakao je Avramović.

On je dodao da se planira izdavanje monografije o Puriši Ðorđeviću s njegovim pričama i tekstovima o njemu.

Pored otvaranja izložbe „Po jutru se dan poznaje“ i uručenja nagrade Ðorđeviću, prvog dana festivala biće tradicionalni defile filmskih ekipa i gostiju u fijakerima, zatim nastupi Big benda RTS-a, grupe „Kal“, KUD-a „Kosmaj“ i Jelene Tomašević i projekcija filma „Šavovi“ Miroslava Terzića.

U žiriju će biti Radoslav Zelenović, glumica JOVANA Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 27°C
Min: 12°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana