Film „Otac“ Srđana Golubovića otvara 49. SOFEST Tanjug

Objavljeno: 17.06.2020. 11:34 Izmenjeno: 17.06.2020. 17:30

Četrdeset deveto izdanje Filmskog festivala u Sopotu – SOFEST, u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, biće održano od 7. do 11. jula u Centru za kulturu Sopot pod sloganom „U predvorju jubileja“, kao podsećanje i najava da će festival naredne godine doživeti svoje 50. izdanje.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 domaćih ostvarenja i koprodukcija, a festival će otvoriti film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića, kome će ovo biti prvo festivalsko prikazivanje nakon ukidanja vanrednog stanja.

Golubovićev film je u februaru imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu, gde je osvojio dve značajne nagrade – za najbolji film u programu “Panorama” po izboru Ekumenskog žirija, kao i Nagradu publike u istoj selekciji.

Na Festu u Beogradu dobio je nagradu FEDEORA za najbolji film, dok je Goran Bogdan dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

“Sva tri moja filma su osvojila glavnu nagradu na Sofestu tako da se, samim tim, ja tamo dobro osećam. Volim da dođem i drago mi je da festival opstaje. SOFEST je veoma značajan za tu sredinu, posebno kao festival koja ima sada već toliko dugačku tradiciju”, kazao je Golubović.

On se osvrnuo i na trenutno stanje u kinematografiji istakavši da je bilo strašno intenzivno oko Berlina i Festa.

„Sad se ođednom sve to vraća, ali nažalost cela jedna filmska godina, u celom svetu, pretrpela je veliki gubitak. Biće teško sa bioskopima, neće se ljudi tako lako vraćati, ali mislim da su letnji festivali veoma važni da se to dogodi“, kazao je reditelj.

„Otac“ je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva.

To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

SOFEST se, zajedničkim naporima organizacionog tima iz Beograda i Sopota, sa velikom pažnjom priprema za veliki jubilej naredne godine – pedesetogodišnjicu manifestacije.

Predsednik odbora festivala je Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot, umetnički direktor festivala je Aleksandar Avramović, dok je direktor Cebefa Damir Handanović.

Osnivač festivala je Grad Beograd, a domaćini su Centar za kulturu Sopot i Opština Sopot.

Sve projekcije filmova će biti u sali Centra za kulturu Sopot, ulaz je slobodan, uz besplatne ulaznice.

SOFEST je osnovan 1972. godine pod nazivom Slobodarske filme svečanosti i tih godina bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih.

Osnovni cilj ovog festivala bio je da okupi filmske stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama, uz prikazivanje filmova sa idejnom i umetničkom sadržinom kojom se bitno doprinosi reafirmaciji ideja slobode i opštedruštvenog progresa.

Tokom svog postojanja, Slobodarske filmske svečanosti su postale internacionalna filmska smotra.

Godine 1989. grad Beograd je uvrstio Slobodarske filmske svečanosti u red svojih manifestacija.

U skladu sa promenama u društvu tokom devedesetih godina prošlog veka i Slobodarske filmske svečanosti su preimenovane u Filmski festival Sopot, a zbog ekonomskih teškoća i izolacije zemlje, Festival je od međunarodne manifestacije postao festival domaćeg filma.

Godine 1996. organizaciju Filmskog festivala ponovo preuzima Skupština opštine Sopot sve do 2007. godine, kada festival ponovo postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, koju danas organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana