Film „Favorite“ Jorgosa Lantimosa otvara Fest Tanjug

KulturaKultura Pocetna 03. 01. 2019. 14:46:10

Projekcijom filma „Favorite“ reditelja Jorgosa Lantimosa biće otvoren Međunarodni filmski festival, Fest, koji će se u Beogradu održati do 22. februara do 3. marta, najavio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa i direktor Jugoslovenske kinoteke.

Prema njegovim rečima, beogradska publika će imati prilike da vidi izuzetan, ali ne tako tipičan film značajnog filmskog stvaraoca.

„Film ‘Favorite’ je raskošna priča o naravi koja uopšte ne mora da bude striktno vezana za protagoniste tog ostvarenja. Dominacija talenta među rediteljima svoje generacije učiniće Lantimosa glavnim kandidatem za nagradu Oskar. Projekcija ostavrenja ‘Favorite’ zakazana je dva dana pred dodelu Oskara u Los Anđelesu i na taj način Fest će biti aktuelan“, kazao je Pantelić za Tanjug i dodao da je film gledao prošlog leta na festivalu u Veneciji.

„Nakon projekcije znao sam da imam ostavrenje koje će otvoriti Fest. Videćemo da li će publika deliti moje impresije o filmu nakon otvaranja Festa“, dodaje.

Pantelić veruje da će se publika Festa naći pred velikim izborom odličnih filmova među kojima su kandidati za nagradu Oskar, ali i pobednici važnih filmskih festivala.

„U programu Festa naći će se i ostvarenja koja nagoveštavaju novi talas reditelja koji us obeležili nezavisnu scenu u čitavoj svetskoj kinematografiji. U Beogradu ćemo videti i filmove u kojima igraju novi talentovani madi glumci. Veliko zadovoljstvo nam pričinjava program Festa „Srpski film“ u čijem podnaslovu piše „Srbija i prijatelji“. Tu ćemo predstaviti neverovatno jak domaći program sastavljen od srpskih većinskih i srpskih manjinskih koprodukcija u kojima će se prepoznati neke nove glumačke zvezde“ kazao je Pantelić.

Za njega nema dileme da će Jugoslovenska kinoteka intezivnije nastaviti da posvećuje pažnju najznačajnijoj delatnosti svih svetskih filmskih arhiva.

„Digitalna restauracija naših filmskih klasika biće u prvom planu Jugoslovenske kinoteke i ove godine. Da bi se taj posao obavio na valjan način potrebno je da posedujemo negative filmova. Drago mi je da Jugoslvenska kinoteka čuva negative klasika srpske kinematografije i potrudićemo se da u narednim godinama digitalno restauriramo što više naših filmskih klasika“ rekao je Pantelić i najavio digitalnu restauraciju filma „Davitelj protiv Davitelja“ Slobodana Šijana.

„Spiridon Kopicl i ostali protagonisti ovog divnog filma naći će se na velikom platnu pred starom i novom publikom širom Srbije, baš kao što je to bio slučaj i sa prethodno digitalno restauriranim filmovima iz našeg arhiva“ kazao je Pantelić.

Kako kaže namera Jugoslovenke kinoteke je da plasira svake godine jedan od naših filmskih klasika na Filmske festivale A kategorije.

„To je bacanje reflektora na nešto što treba ponovo da bude otkriveno ne samo na domaćem terenu već i na međunarodnoj sceni. Festivali u Kanu, Veneciji, Berlinu… idealna su mesta za to“ kazao je Pantelić.

U vremenu jubileja kada Jugoslovenska kinoteka proslavlja 70 godina od svog nastanka Pantelić najavljuje niz programa koji će obeležiti vredan rođendan našeg filmskog arhiva.

„Predstavićemo značajne momente u delovanju Jugoslovenske kinoteke od njenog nastanka 1949. godine. Piblika će saznati koje filmova čuva Jugoslovenska kinoteka jedina na svetu. Sve ono do čega smo došli, a mstralo se izgubljenim. Prezentovaćemo nove modele saradnje sa kolegma iz Evrope i filmskih arhiva širom sveta. Objavićemo značajnu monografiju koja će generacijama iza nas svedočiti o počecima i radu Jugoslovenske kinoteke“ kazao je Pantelić.

Kao jedan od velikih projekata Pantelić najavljuje otvaranje Medijateke u Jugoslovenskoj kinoteci.

„Taj segment će nas povezati prevenstveno sa mladom publikom. Svi posetioci će biti u prilici da vide bilo koji film na digitalnom nosaču. Beograd će biti mesto gde će istraživačima profesionalcima, ali i samo zaljubljenicima u film biti moguće da vide film koji nisu videli a čuli su da je dobar i otome napišu rad.“ kazao je Pantelić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 19°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana