Festival evropskog filma Palić od 17. do 23. jula Tanjug, webinfo foto

Objavljeno: 17.06.2021. 11:13 Izmenjeno: 17.06.2021. 11:13

Festival evropskog filma Palić, održaće se 28. put u tradicionalnom terminu od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, najavili su iz direkcije te filmske smotre.

Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, gde je i bioskop “Abazija”, kao i bioskopi “Eurocinema” i “Lifka” u Subotici.

Publici će biti predstavljeno više od 130 novih filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina, a mnogi od filmova imaće srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Osim toga, program će biti ispunjen zanimljivim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders”) za blogere, vlogere i influensere, pri čemu se festival otvara prema mladima i ka savremenim tokovima popularnosti na društvenim mrežama.

Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, poznati selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu, kao i Borislav Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a.

Selekcija donosi najaktuelnije evropske naslove u “Glavnom takmičarskom programu”, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji “Paralele i sudari”.

Uvedena je selekcija „Novi evropski dokumentarni film“ 2019. godine, koja donosi najbolje dokumentarce.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija „Best of Europe“ koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, dok će evropski klasici biti prikazani u selekciji „Klasici na Trgu“ u ambijentu bioskopa pod otvorenim nebom na Trgu Slobode u Subotici.

Takođe, biće realizovana i selekcija “Europe 4 kids”, u vidu sedam filmova za najmlađe ljubitelje filma.

U čast dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji biće priređen „Omaž program“ i ovu nagradu festival dodeljuje domaćem i inostranom laureatu od 2000. godine.

Selekcija “Novi mađarski film” pruža najnoviju produkciju iz te susedne zemlje, dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim formama, a program “Kinematografija u fokusu” predstavlja naslove najzanimljivijih autora neke zemlje.

Omaž dobitniku nagrade “Underground spirit” priređuje se u čast laureata ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu, a program “Eco dox” baziran je na dokumentarcima posvećenim temama očuvanja životne sredine.

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala “Žigmond Vilmoš” u Segedinu kao i selekcija “EFA Shorts” koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Festival evropskog filma Palić osnovan je 1992. godine i u početku nije imao taj naziv i bio je u formi nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, da bi onda preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima sankcija, izrastao u važnu tačku na mapi filmskih festivala cele Evrope.

Festival koji je od 2003. godine dobio aktuelno ime i usvojio svoj obiman sadržaj, posetil su mnogi svetski umetnici – Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl, kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije.

FEF Palić je i dobitnik nagrade „EFFE“ u organizaciji Evropske asocijacije festivala, za najbolji evropski umetnički festival u 2017/2018. godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 2°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana