Festival dokumentarnog filma od 25. februara u Beogradu Tanjug

Objavljeno: 18.02.2021. 15:04 Izmenjeno: 18.02.2021. 15:04

Treći Međunarodni festival dokumentarnog filma “DOK#3” biće realizovan od 25. do 28. februara u Kombank Dvorani, a direkcija te filmske smotre predstavila je detaljan program manifestacije na istom mestu.

Umetnički direktor Festivala Igor Toholj navodi da je u trećem izdanju festivala nešto manji broj ostvarenja, usled pandemije, tako da će biti prikazano ukupno 13 filmova, od čega 5 naslova u Takmičarskoj selekciji domaćeg filma “Enter Dok”, dok će preostalih 8 biti u Glavnom programu.

Osim filmova uživo u Kombank Dvorani, skoro sva ostvarenja će biti takođe i na poznatoj platformi Moj Off na sajtu www.mojoff.net, ispred distributerske kuće MegaCom film.

“Iskreno se nadam da ćemo imati pun obim filmova na festivalu, iako je i dalje aktuelna situacija sa pandemijom, koja se stalno menja”, izjavio je Toholj.

Festival će 25. februara u Sali 6 Kombank Dvorane otvoriti film „Poslednji i Prvi čovek“ u režiji poznatog islandskog kompozitora Johana Johansona, multimedijalng umetnika, koji je na žalost preminuo pre dve godine.

Ostvarenje predstavlja distopijski dokumentarni esej na temu dehumanizovanog društva budućnosti, a reditelj ovim neobičnim filmom pravi monumentalni esej o predstoječoj propasti.

Film ilustruje na vizuelno atraktivan način detalje brutalističkih spomeničkih kompleksa nastalih u Jugoslaviji između 1960. do 1980. godina prošlog veka, dok sliku prati naracija koju čita slavna glumica i oskarovka Tilda Svinton.

Spomenike je snimao poznati danski direktor fotografije Sturla Brandth Grovlen, a snimljeni su u crno belom formatu, na 16mm traci.

Naratorka Svinton pripoveda poslednje poglavlje romana “Prvi i poslednji čovek” (1930) britanskog filozofa i SF pisca Olafa Stapledona.

“Debitantski dugometražni dokumentarci nalaze se u selekciji “Enter Dok”, a pobednik tog programa će biti odabran na osnovu prebrojanih glasova publike”, objasnio je Toholj, i dodao da nije više uključen žiri u izbor najboljeg filma, od tog koncepta su odustali.

U toj selekciji će se naći dva filma domaćih reditelja – „Putovanje” Aleksandre Mitrić Štifanić i film „Sreten, zaboravljeni vajar“ Danijela Pavlovića, autora iz.Republike Srpske, pravo svedočanstvo o životu umetnika likovne scene Sretena Stojanovića.

Bio je srpski akademski vajar, crtač, akvarelista, teoretičar, likovni kritičar, pedagog, dekan Likovne akademije i član SANU, i upravo u Galeriji SANU u Beogradu biće u to vreme priređena izložba o ovom vajaru.

Takođe, na programu u ovom delu je i dugometražni bugarski film “Dan žena” srpske rediteljke i scenaristkinje Dolje Gavanski.

Taj film je premijeru u Srbiji imao na Festivalu evropskog filma Palić prošlog leta 2020, kada se autorka predstavila i sa igranim ostvarenjem “18% sivo” gde je igrala glavnu ulogu i napisala scenario.

Gavanski je rođena u Beogradu, dugo živi u Londonu, stvara filmove u bugarskoj produkciji sa rediteljem Viktorom Čučkovim.

“Dan žena” na dinamičan i živ način svedoči o herojskim i pionirskim koracima ženskog pokreta još iz istorije ŠSR-a, za vreme Staljina sve do današnjih dana, iz ugla same rediteljke, kako je podvukao Toholj.

U selekciji Enter Dok su još i filmovi “Nagastyle” i“Interegnum”.

“Aktuelne teme filmova na programu obično su smeštene unutar porodice ili života samih autora, kao pravi dokumentarni eseji, istorijski, angažovani filmovi”, naglasio je umetnički direktor “DOK 3”.

Onda je predstavio film “Borba” koji svedoči o sudskom epilogu pet tužbi tima advokata protiv sada već bivšeg predsednika SAD-a Donalda Trampa, koji je i dalje u toku.

Film koji je bio u tek osnovanoj selekciji “Future Cinema” čuvenog američkog Sandens festivala Roberta Redforda, jeste film koji će 28. februara zatvoriti festival – “Some Kind of Heaven”, čiji je producent Daren Aronofski, poznat po neobičnim i kontraverznim igranim fimovima “Pi”, “Rekvijem za jedan san”, “Fontana”.

Od muzičkih dokumenatraca samo je jedan film u izboru – “Mistifikujte: Majkl Hačins” (“Mistify”) o tragično natradalom pevaču kultne američke rok grupe INXS – Majklu Hačinsu, za sve ljubitelje koji su odrastali na muzičkoj sceni 80-ih i 90-ih godina. To je priča o složenom i stidljivom čoveku koji je veći deo svog života proveo u očima javnosti, retko otkrivajući svoje istinsko ja.

U selekciji se nalazi i istorijski film “Ljudi sa kamerom” Zoltana Šifliša, veterana iz Subotice, o značajnim pionirima kinematografije na ovim prostorima – Aleksandar Lifka iz Subotice i Ernest Bošnjak iz Sombora.

Toholj je preporučio i film o čuvenom novinaru i piscu Trumanu Kapotiju, autoru romana “Doručak kod Tifanija” (za ulogu Kapotija u istoimenom filmu je pokojni glumac Filip Sejmur Hofman osvojio Oskara), kao autentičan dokument o tom autoru na osnovu snimljenih dugačkih intervjua sa njim.

Koordinatorka festivala Milena Debeljković predložila je i fim “U potrazi za Žilom” kao detaljno istraživanje foto arhive, i na kraju podsetila da će svi filmovi u 4 dana trajanja festivala imati projekcije od 15, 17 i 19 časova, jer se moraju završiti do 21 sat.

Detaljan program festivala će biti uskoro dostupan na samom sajtu “DOK #3” www.dokfest.rs, kao i na sajtu Kombank Dvorane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 19°C
Min: 4°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana