Festival dečjeg stvaralaštva Beoinfo

Objavljeno: 07.10.2016. 14:43 Izmenjeno: 08.10.2016. 09:39

U SRC „Pionirski grad” otvoren Festival dečjeg stvaralaštva „Neću da brigam, hoću da se igram”.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović rekla je da prostor „Pionirskog grada” odrasle asocira na bezbrižno detinjstvo, radost i igru, a da je za decu on oaza sporta, druženja i zabave.

– Drago mi je što je „Pionirski grad” konačno vraćen onima kojima i pripada, deci. Decu moramo da čuvamo i pazimo jer su ona naša nagrada, blago našeg grada i zemlje. U duhu slogana današnjeg programa, deci sam poručila da ne brigaju, već da se igraju, uče i razvijaju svoje talente, a mi odrasli smo tu da se borimo za njihovu budućnost i omogućimo im srećno i bezbrižno detinjstvo – poručila je zamenica predsednika Skupštine grada i dodala da će Grad Beograd i dalje pružati podršku svakoj inicijativi koja se tiče brige o deci na svim nivoima.

Ona je zahvalila Mministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Udruženju „Prijatelji dece Beograda i Srbije” i SRC „Pionirski grad” što sa velikom pažnjom pristupaju radu na kreativnoj edukaciji dece kroz različite umetničke programe i manifestacije.

Ministar Vulin kazao je da je zajednica uspešna onoliko koliko su uspešna deca.

– U prošloj godini bilo je 6.520 prijava za nasilje nad decom, nažalost, najveći broj tih prijava, 98 procenata dolazi iz bioloških porodica i to zbog zanemarivanja, fizičkog, ekonomskog, seksualnog i psihološkog nasilja. Dugujemo našoj deci bolju zaštitu, ali i to da se čitavo društvo i država više angažuju na tome. Ministarstvo rada će izaći sa Prelogom zakona o dečjem obudsmanu, gde bismo zaštitu deteta podigli na njaviši nivo – naglasio je Vulin.

Izvršni direktor Udruženja „Prijatelji dece Beograda i Srbije” Iva Eraković navela je da je ovaj festival organizovan u okviru „Dečje nedelje”, koja je danas u „Pionirskom gradu” okupila oko 300 mališana beogradskih opština.

– Drago nam je što ova manifestacija traje, a njen osnovni cilj je skretanje pažnje na stvarni položaj dece, ali i njegovo unapređenje – istakla je ona.

Direktor SRC „Pionirski grad” Ljubomir Jovanović izrazio je nadu da će ovakvih manifestacija biti sve više i dodao da je u poslednje dve godine prostor „Pionirskog grada” vraćen deci i da se taj projekat nastavlja.

Na današnjoj manifetsaciji je kroz muzičko-scenski program predstavljeno dečje stvaralaštvo, a učestvovala su deca predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, deca sa smetnjama u razvoju i deca i mladi iz marginalizovanih grupa. Na festivalu je otvorena i izložba dečjih radova na temu „Dečje nedelje” i dodeljene su diplome i nagrade za najuspešnija likovna ostvarenja, kao i nagrada za najuspešniji literarni rad.

Pokrovitelji programa su Grad Beograd i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Dečja nedelja” se ove godine obeležava u Srbiji od 3. do 9. oktobra. Njen moto je „Neću da brigam, hoću da se igram”. To je još jedna prilika da se stvore još bolji uslovi za ostvarivanje prava deteta na odmor i kvalitetno slobodno vreme, na igru i relaksaciju koja odgovara uzrastu deteta, kao i da doprinese njihovom slobodnom učešću i kreativnosti u kulturnom životu i umetnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 9°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana