Falkoni: U borbi sa netolerancijom potrebna i politička volja Tanjug

Objavljeno: 17.09.2019. 21:38 Izmenjeno: 18.09.2019. 12:22

Borba protiv govora mržnje i netolerancije nije jednostavna i da bi se ostvarili rezultati potreban je dijalog, obrazovanje, ali i politička volja, izjavio je  francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Ambasador je na prijemu u rezidenciji francuske ambasade povodom trodnevne konferencije „Borba protiv netolerancije i promocija jednakosti“, koja je danas počela u Beogradu, rekao da mu je velika čast što može da se, prvi put otkako je imenovan za ambasadora, obrati u tom zdanju koje je simbol odnosa Francuske i Srbije.

„Istorija se ovde dogodila mnogo pre mene, na ovom mestu u službi odnosa Francuske i Srbije, a nastaviće se sa mnom i posle mene“, rekao je Falkoni.

Kako je istakao, borba protiv govora mržnje nije jednostavan zadatak, iako je sama netolerancija i mržnja prema drugome često jednostavna reakcija izazvana strahom, neznanjem, nerazmišljanjem i nekulturom.

Nažalost, dodao je, tek kada se dogode misli, reči, sukobi, ponekad i rat, shvatimo koliko je sva ta netolerancija bila štetna i koliko je bilo neophodno izbeći je.

O tome kako prevaizići govor mržnje i netoleranciju kroz obrazovanje i dijalog, bilo reči na današnjoj konferenciji, podsetio je francuski ambasador.

On je istakao da je, pored dijaloga i obrazovanja, za prevazilaženje govora mržnje i netolerancije neophodna i politička volja, i da je danas tokom konferencije o tome posebno govorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ambasador je  na konferenciji naveo da Francuska želi zajedno sa Srbijom da se uključi u suzbijanje diskriminacije, a da to podrzumeva jednaka prava za sve.

Konferencijom se obeležava 70 godina Saveta Evrope i 25 godina postojanja Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ICRI).

Falkoni je večeras na prijemu istakao zalaganje Francuske u Savetu Evrope, posebno u trenutku kada Pariz predsedava Komitetom ministara SE.

Prijemu u rezidenciji ambasade Francuske prisustvovali su brojni predstavnci diplomatskog kora, OEBS-a, Saveta Evrope i EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana