Faktor plus: SNS 59,8, SPS-JS 15,1, SPAS 4,8 odsto Tanjug

Objavljeno: 09.03.2020. 23:05 Izmenjeno: 10.03.2020. 10:24

Da se izbori održavaju u nedelju, lista oko Srpske napredne stranke osvojila bi 59,8 odsto, SPS i JS 15,1 odsto, a SPAS Aleksandra Šapića 4,8 odsto glasova, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Prema istraživanju rađenom od 1. do 9. marta na teritoriji Srbije bez KiM, Srpska radikalna stranka imala bi 3,5, Ujedinjena demokratska Srbija i pokret „Metla 2020“ tri odsto glasova, dok bi pokret „1 od 5 miliona“ imao 2,8 glasova, piše „Blic“ u štampanom izdanju za utorak.

Direktor agencije faktor plus Vladimir Pejić rekao je da se rezultati istraživanja, u slučaju da se izuzmu oni koji bojkotuju, značajno razlikuju kad je reč o samom rejtingu stranaka.

„Naprednjaci su u oba slučaja dominantni, a ne bih isključio i da idu preko 59,8 odsto, kolikosada imaju. Po nastupu Aleksandra Vučića se vidi da želi da motiviše svoju bazu, da ne izgube ubedljivu prednost koju imaju“, kaže Pejić.

Prema njegovim rečima, u poslednjih mesec dana rast su zabeležili SPS i JS, što je, smatra, posledica agresivnog rada na terenu, ali i bojkota.

Za njega najveće iznenađenje je „1 od 5 miliona“ koji imaju 2,8 odsto podrške, ali kaže da u nekim mestima imaju i više od toga.

„Pojedinačno, niko ne zna ni za jedno ime ljudi koji čine pokret, ali brend očigledno dobro prolazi“, rekao je Pejić.

Kada se radi o rejtinzima svih političkih opcija i onih koje će izaći i onih koje će bojkotovati izbore, primetan je pad Pokreta slobodnih građana, ali i Saveza za Srbiju.

Po rejtingu je SNS na 53,3 odsto, SPS i JS na 12,7 odsto, SzS na 8,4, SPAS na 4,3, SRS na 3, PSG na 2,8 odsto podrške birača.

„PSG je pao verovatno zbog toga što je Sergej Trifunović bio izbor onih koji su imali neki inat, pa je odustao, što je i njih pokolebalo“, rekao je Pejić i dodao da je primetan pad i Saveza za Srbiju i dodao da je potrebno da partije koje čine SzS rade na svojoj prepoznatljivosti.

Kada se radi o izlaznosti istraživanje je pokazalo da 45 odsto ispitanika namerava da izađe na izbore, 30 odsto neće izaći, a 25 odsto ne zna ili nema stav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana