Fajzerova kovid pilula smanjuje rizik od smrti za 89% Tanjug

Objavljeno: 05.11.2021. 13:49 Izmenjeno: 05.11.2021. 13:49

Američka farmaceutska kompanija Fajzer je saopštila da njena eksperimentalna antivirusna pilula za lečenje kovida-19 smanjuje stopu hospitalizacije i smrtnog ishoda za skoro 90 odsto.

Fajzer je saopštio da će tražiti od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) i međunarodnih regulatora da što pre odobre njegovu pilulu, nakon što su nezavisni stručnjaci preporučili da se ranije zaustavi studija na osnovu snage njenih rezultata.

Kada se Fajzer prijavi, FDA bi mogla da donese odluku u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

Studija je sprovedena na 775 odraslih, a zaključeno je da su pacijenti koji su uzimali Fajzerov lek zajedno sa drugim antivirusnim lekom imali 89-procentno smanjenje stope hospitalizacije ili smrti nakon mesec dana, u poređenju sa pacijentima koji su uzimali lažnu pilulu.

Manje od 1,0 posto pacijenata koji su uzimali lek morali su da budu hospitalizovani i niko nije umro.

„Nadali smo se da imamo nešto izvanredno, ali retko možete videti odlične lekove sa skoro 90 odsto efikasnosti i 100-procentnom zaštitom od smrtnog ishoda“, izjavio je dr Mikael Dolsten, glavni naučnik Fajzera.

Učesnici studije bili su nevakcinisani, sa blagim do umerenim kovidom-19, i bilo je procenjeno da su u visokom riziku od hospitalizacije zbog zdravstvenih problema poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja.

Lečenje je počelo u roku od tri do pet dana od prvih simptoma i trajalo je pet dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana