Fajman: Balkanska ruta ostaje zatvorena

Objavljeno: 20.03.2016. 11:21 Izmenjeno: 20.03.2016. 11:21

Austrijski kancelar Verner Fajman istakao je da, i pored dogovora EU sa Turskom o savladavanju izbegličke krize, balkanska ruta ostaje zatvorena.

On je, u izjavi bečkom dnevniku „Kronen cajtung“, naglasio da opasnosti još dugo neće biti uklonjene.

„Mi se, verovatno, nalazimo tek na početku novog razvoja krize“, ocenio je Fajman.

Prema njegovim rečima, spoljna granica EU i dalje nije osigurana, i čak iako se u tome bude uspelo, fokus će biti na tome da ne bude više tranzita ilegalnih migranata preko balkanske rute.

Kancelar je nezadovoljan pre svega dosadašnjom strukturom Fronteksa, koji, kako kaže, mora dobiti veća ovlašćenja i mogućnosti.

„Intenzitet zaštitnih mera i potreban ospeg zavisi od pritiska na balkanskoj ruti, ali i svim drugim ilegalnim rutama“, naglasio je on.

Fajman je već ranije bio zabrinut da Makedonija neće moći da se odupre pritisku na svojoj granici.

Zbog mogućeg preusmeravanja talasa na nove krijumčarske rute on insistira na svom zahtevau da nemačka kancelarka Angela Merkel mora jasno da kaže da ne postoji neograničena spremnost Nemačke da prima izbeglice.

„To ponovo nije učinila u Briselu“, rekao je Fajman.

„Sporazumom sa Turskom želimo da smanjimo broj ljudi koji ilegalno dolaze u Evropu i stvorimo legalne puteve. Krijumčari moraju spoznati da u budućnosti njihov poslovni model neće biti uspešan jer će oni, koji plate da bi ilegalno dospeli do Grčke, morati da se vrate. To uništava koncept krijumčara“, dodao je on.

Fajman je, u izjavi dnevniku „Esterajh“, kazao da neće biti moguće u potpunosti zaustaviti sve ilegalne radnje.

„Bilo bi korisno kada bi nemačka kancelarka rekla da ne mogu svi ostati. Nemačka se mora jasno izjasniti da ne može više biti ilegalnih ruta“, poručio je Fajman.

Takođe je objasnio da neće biti automatske vizne liberalizacije sa Turskom, i da je neophodno da Ankara najpre ispuni uslove.

On je veruje da će biti alternativnih ruta preko Bugarske ili Italije, i zato smatra da je neophodno na vreme to sprečiti i uspostaviti daljih punktova za registraciju.

„Sve dok postoje rat i terorizam neće biti jednostavnog modela“, podvukao je on.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana