Fabrici:Približavanjem EU, Srbija privlačnija investitorima Tanjug

07. 10. 2019. 15:52:42

Sprovođenje političkih i ekonomskih reformi u procesu evropskih integracija približavaju Srbiju Evorpskoj uniji, a osim toga čine je privlačnijom za strane investiore, izjavio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je Srbija u poslednjih 10 godina, zahvaljujući reformama, utrostručila izvoz u EU.

foto Tanjug/Zoran Zestic

Fabrici je, na 19. Ekonomskom samitu u Beogradu u okiviru panela “Kuda ide Evropska unija?”, podsetio da je Evropska komisija u godišnjem izveštaju za Srbiju koji je predstavila u maju ove godine procenila da je Srbija ostvarila pozitivan napredak u oblasti ekonomskih reformi.

Navodi da su procene Evropske komisije i da je ostvarena makroekonomska stabilnost, da se povećava izvoz, kao i dolazak stranih direktnih investicija.

“Ekonomski rast u Srbiji je rezultat reformi. Taj rast nije došao sam od sebe, postoji uska veza između sprovođenja reformi i ekonomskog rasta. Što je bliža Srbija EU, to je privlačnija kao tržište, to je privlačnija kao stabilno tržište”, objasnio je Fabrici.

U prilog toga, Fabrici je izneo podatke da je 65 odsto srpske trgovine sa EU, da Srbija izvozi robu u EU u vrednnosti od 10,9 milijarde evra, a da je spoljno trgovinska razmena između Srbije i članica EU oko 24 milijarde evra.

“Takođe, Srbija je u poslednjih desetak godina utrostručila svoj izvoz u EU. Pored toga, ako pogledamo strane direktne investicije u prethodnih devet godina, Srbija je privukla 15 milijardi evra stranih direktnih investicija, od čega je 70 odsto došlo iz kompanija sa sedištem u EU”, naveo je Fabrici.

Još jednom je podvukao da je su porast izvoza Srbije i povećan broj direktnih stranih investicija rezultat reformi koje čine Srbiju atraktivnom za investitore.

Ističe da EU pomaže sprovođenje reformi u Srbiji novcem iz pretpristupnih fondova, kao i iz koncensionih zajmova od Evropske investicione banke.

Fabrici ukazuje da je Srbija uradila mnogo više na ekonomskim reformama nego u oblasti vladavine prava.

Govoreći o proširenju EU, Fabrici je istakao da je Brisel pismima Severnoj Makedoniji i Albaniji da će uskoro sa njima započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji poslao jasnu poruku da je cilj EU da se proširuje.

“Proces proširenja niće promeniti svoju dinamiku, temelji će ostati isti, uvek će kvalitet reformi biti prioritetan u odnosu na brzinu reformi, kako bi bili sigurni da su one održive”, podvukao je Fabrici.

Na pitanje “Kuda se kreće Evorpska unija?”, Fabrici je kazao da se EU kreće “samo pravo”, da je trenutno ušla u novi politički ciklus i da se čeka da novi sastav Evropske komisije, Evorpskog parlamenta i Saveta Evrope počne sa radom.

Fabrici ističe da su glasači iz Evrope na izborima u maju, na kojima je, podseća, izašlo 200 miliona ljudi, pokazali da veruju u projekat EU.

Novi ciljevi EU, navodi Fabrici, jesu da ekonomija EU bude još jača, da se stvori Evropa koja štiti svoje građane, koja ima dobru poziciju u svetu, koja se bori protiv klimatskih promena i efikasno rešava pitanje migracija.

Ekonomski samit u Srbiji organizuje TGI Group International,a pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Udruženja poslovnih ženaSrbije, Saveta stranih investitora i udruženje Confindustria, a čiji je medijski partner Tanjug.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 1°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana