Fabrici: Vrata EU su otvorena za Srbiju Tanjug

Objavljeno: 24.12.2017. 15:35 Izmenjeno: 24.12.2017. 13:54

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ponovio je stav Brisela da su vrata EU otvorena za Srbiju i naglasio da su narednih šest meseci jedinstvena prilika i šansa da se napravi veliki iskorak da proces proširenja za zemlje Zapadnog Balkana postane nepovratan.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

On ističe i da je otvaranje pristupnih poglavlja uvek je dobar signal.

„Kada se sagleda cela 2017. Srbija je otvorila šest poglavlja, tako da ih je sada ukupno 12 otvorenih. To znači da je ova godina donela skok od 50 odsto u ukupnom radu na otvaranju poglavlja“, kaže Fabrici za „Politiku“.

Na pitanje o tome da Hrvatska pokušava da uspori Srbiju zbog bilateralnih pitanja, Fabrici kaže da bilateralna otvorena pitanja treba da rešavaju dve zemlje koje su u to uključene.

„Videli smo da je Hrvatska na kraju postala deo EU, što može da postane i Srbija“, rekao je.

Povodom poruke predsednika EK da bi Srbija i Crna Gora trebalo da budu spremne za ulazak u EU 2025, Fabrici kaže:

„Ako me pitate da li Srbija može to da ostvari, verujem da može. Ali pitanje je kako da stignete do toga narednih godina. Mislim da je najvažnija poruka predsednika EK da su vrata za Srbiju otvorena a sada je na Srbiji da preduzme korake“, ističe Fabrici.

Upitam koje detalje može da otkrije o novoj strategiji EU koja će biti predstavljena u februaru, Fabrici kaže – praktično, vrlo malo.

„Strategija se još piše.Trebalo bi sačekati da bude odobrena i objavljena. Njena važnost je i u tome što je za Brisel proširenje svakako među prioritetima. U 2018. će biti pregršta važnih prilika“, kaže on.

Pored strategije, u aprilu se očekuje redovni izveštaj o napretku, u maju samit Zapadnog Balkana , koji se organizacuje u okviru bugarskog predsedvanja, potom okupljanaj lidera na Evropskom savetu, napominje Fabrici.

„Narednih šest meseci su jedinstvena prilika i šansa da se naparavi veliki ikorrak do proces proširenja za zemlje Zapadnog Balkana postane nepovratan“, poručuje on.

Na konstataciju novinara da dijalog Beograda i Prištine u ovom momentu praktično stoji, Fabrici kaže:

„Taj dijalog je svakako važan i do sada je doneo rezultate. Neki sporazumi su primenjeni, poslednji o pravosuđu u oktobru. Neke bi trebalo da implementiraju obe strane. Naravno da Brisel i predstavnica EU Mogerini zahtevaju da sve što je dogovorena bude realizovano. Znamo da je to težak proces, ali ohrabrujemo obe strane da se pridržavaju onoga što je dogovoreno.“

Povodom toga što Priština više od 1.700 dana kasni sa formiranjem ZSO, on kaže da EU konstantno upućuje poruke kosovskim vlastima da bi to trebalo da implementiraju.

„Isto tako i za deo sporazuma koji se odnosi na energetiku pozovamo obe strane da se realizuje“, dodao je Fabrici.

Na pitanje u vezi sa insistiranjem Prištine da bi SAD trebalo intenzivnije da se uključe u dijalog u Briselu, Fabrici napominje da se čulo više zahteva i da je iz Moskve stigla vest da bi i Rusija mogla da se uključi.

Ono što mogu da kažem je naša poruka – da je na Beogradu i Prištini da dogovore oblasti , korake, sadržaj i format dijaloga, ističe on.

Format, kako kaže, ne može da bude promenjen ukoliko se Beograd i Priština ne usaglase.

Kaže i da EU, iako ne može da komenatriše unutrašnji dijalog o KiM koji je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, s pažnjom prati i čeka rezultat.

„I kao što je bitno da je ovaj proces pokrenut tako je bitno kakav će biti njegov ishod. Nadam se da da će taj dijalog na kraju imati jasan zaljučak“, dodao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana