Fabrici i Šib:EU uvek imala izazove, ali ih je prevazilazila Tanjug

Objavljeno: 24.11.2019. 12:52 Izmenjeno: 24.11.2019. 18:25

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekli su  u Novom Sadu da se EU uvek suočavala sa brojnim izazovima, ali da je uvek bila spremna i sposobna da na njih odgovori i prevaziđe ih.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Među izazovima sa kojima se EU trenutno suočava su klimatske promene, upravljanje migracijama, ekonomska i energetska stabilnost, naveli su Fabrici i Šib na plenarnoj sesiji – “Quo Vadis, EUrope?”, koja je održana u okviru cetvrtog Regionalnog foruma mladih lidera.

Fabrici je naveo da EU trenutno razmišlja o načinima na kojima treba da se suoči sa klimatskim promenama, što možda zvuči kao jednostavniji ižazov ali, kako kaže, nije, a kada je u pitanju ekonomska stabilnost, kaže da se gleda u pravcu da svi budu u dobiti.

“Pored toga, tu je i pitanje upravljanjem migracija. Mnogi izazovi su pred EU, a u poslednjih nekoliko godina videli smo dosta populističkih odgovora na to, a ono što je nama važno jeste što smo na izborima dobili proevropski odgovor”, kazao je Fabrici.

Istakao je da je kod suočavanja i prevazilaženja izazova važno da politika određena za prevazilaženje istih bude prihvaćena od ljudi, posebno od mladih.

Poručio je mladima u Novom Sadu da je EU od velike važnosti da čuju upravo njihova mišljenja o tome šta žele i očekuju od EU.

Ambasador Šib je podsetio da je EU svoj glavni cilj kao mirovni projekat ispunila i istakao da je EU uvek imala pred sobom izazove, ali da je uvek bila sposobna da reaguje i prevaziđe te izazove.

Kako je naveo, EU će se i u 2020. godini baviti temama među kojima su klimatske promene, industrija, trgovina, evrozona…

Istakao je digitalizacija kao jednu od veoma važnih tema i dodao da će se poseban akcenat staviti na socijalnu dimenziju – smanjenje nezaposlenosti, migracije.

“Cilj nam je da napravimo EU mnogo efikasnijom da odgovori na sva ta pitanja”, kazao je Šib.

Forum mladih lidera počeo je u petak, a juče su na njemu učestvovali predsednici Srbije, Slovenije i Severne Makedonije Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Stevo Pendarovski.

Na završnom plenaronom panelu učestvovaće premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Četvrti Regionalni forum mladih lidera okupio je oko 200 društveno angažovanih mladih ljudi sa prostora Zapadnog Balkana, koji su diskutovali s političarima i liderima regiona o aktuelnim temama i izazovima koji opterećuju svakodnevicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana