Fabrici: EU je zajedno sa Srbijom i uz Srbiju Tanjug

Objavljeno: 01.04.2020. 10:49 Izmenjeno: 01.04.2020. 20:15

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio da se mora konstatovati da je EU, ne samo zajedno sa Srbijom i uz Srbiju u ovom teškom trenutku, već i da tradicionalna pomoć Unije daje dobre rezultate.

„Važno je reći da je Srbija 15. marta uvela vanredno stanje, dan kasnije je EU dobila zvaničan zahtev Srbije za pomoć i mi smo već 20. marta izdvojili 7,2 miliona evra za finansiranje opreme“, rekao je Fabrici za TV Prva.

Upitan da prokomentariše tvrdnje Karla Bilta da je više pažnje u Srbiji bilo usmereno na kinesku pomoć, Fabrici je kazao da se treba koncentrisati na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle jučerašnjeg telefonskog razgovora sa komesarom za proširenje Oliverom Varheijem, koji je zahvalio EU na dobijenoj pomoći.

Fabrici je kazao da je Unija na sto stavila paket pomoći i to u iznosu od 15 miliona evra za hitnu pomoć, 21 milion evra kao kratkoročnu pomoć i još 50 miliona evra na duži rok.

„Tu su i druge mere koje EU preduzima, kao što su zajednička nabavka, omogućavanje slobodnog protoka usluga, ekonomski paket koji pripremamo sa međunarodnim finansijskim institucijama“, rekao je Fabrici.

On je takođe podsetio da je Evropska unija u prethodne dve decenije dala ili pozajmila Srbiji oko 250 miliona evra samo u sektoru zdravstva.

„Izgrađeno je više od 20 bolnica u Srbiji, ako pogledate Institut Torlak ili neke laboratorijske centre, oni su finansirani ili izgrađeni zahvaljujući EU. Zdravstvo u Srbiji ima snažnu osnovu zahvaljujući tome i nastavićemo u istom smeru“, poručio je Fabrici.

Fabrici je napomenuo i da je Evropska unija finansirala kargo letove Srbije za dopremanje opreme, navodeći da se još dva leta očekuju danas i sutra i da je Vlada Srbije uputila zahtev za finansiranje novih 10 letova u aprilu.

„Pored toga EU je pokrenula inicijativu zajedničke nabavke, pozvali smo Srbiju i zemlje regiona da budu deo mehanizma, jer ćemo dobiti bolje cene i bolji kvalitet proizvoda“, naveo je Fabrici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana