Evropski vazduhoplovni sektor za izmene EU klimatskih pravila Tanjug

Objavljeno: 24.01.2022. 17:29 Izmenjeno: 24.01.2022. 17:29

U principu, alijansa podržava klimatski paket EU „bitka za 55“, koji ima za cilj smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 procenata do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990.

Alijansa evropskih avio-kompanija i aerodroma pozvala je  na izmene planiranog zakona Evropske unije za borbu protiv klimatskih promena, navodeći da će ih on učiniti manje konkurentnim u odnosu na strane rivale.

Kada je reč o avijaciji, sektoru koji se smatra odgovornim za do 3,0 posto globalnih emisija štenih gasova, Evropska unija je prošlog jula predstavila planove kojima se predviđaju stroža pravila o emisiji CO2 i upotreba mešavine sintetičkih goriva, kao i uvođenje poreza na kerozin.

Alijansa od skoro 20 preduzeća iz vazduhoplovne branše, čiji su clanovi sve podružnice Lufthanze, Er Frans-KLM i aerodromi poput frankfurtskog i amsterdamskog Šipola, tvrde da dugolinijski letovi preko neevropskih vazdušnih centara neće biti podvrgnuti takvim troškovima, što će dovesti do potencijalnog prelaska njihovog posla na te prevoznike, prenosi Rojters.

Ova grupacija u potpunosti odbacuje porez na kerozin i predlaže da se naknada za zaštitu životne sredine odnosi celu rutu leta, a ne samo na tzv. fider letove, odnosno na kraće međunarodne linije za prevoz putnika iz EU do međunarodnih čvorišta kao što su Istanbul ili Dubai gde oni onda “hvataju“ dugolinijske letove.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana