Evropski parlament traži pokretanje Bregzita što pre Tanjug

Objavljeno: 28.06.2016. 12:48 Izmenjeno: 29.06.2016. 09:21

Evropski parlament pozvao je danas Britaniju da što pre započne proces izlaska iz Evropske unije nakon što su Britanci na referendumu većinom podržali tu opciju.

 

„Volja građana mora da bude potpuno poštovana, počev od aktiviranja člana 50 što pre“, kaže se u rezolucije koju su danas usvojili poslanici EP na vanrednoj sednici.

Za rezoluciju glasalo je 395, protiv 200, dok je 71 poslanika bilo uzdržano, prenosi AFP.

 

Tusk: EU spremna da pokrene razvod danas

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je zvanični Brisel spreman da odmah danas sa Londonom pokrene pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

„Evropa je spremna da započne proces razvoda, ako treba danas,  bez ikakvog entuzijazma. Ovo nije scenario koji smo zamišljali“, rekao je Tusk novinarima u Briselu, a prenela je agencija AFP.

On je ranije izjavio da će u septembru u Bratislavi biti održan sastanak lidera 27 država članica Evropske unije na temu budućnosti EU nakon referenduma u Britaniji, na kojem se većina građana izjasnila za izlazak iz Unije.

Tusk je podsetio da EU neće moći za započne pregovore o izlasku Britanije sve dok vlada u Londonu i formalno ne izrazi svoju nameru za napuštanje bloka, prenela je agencija AP.

„To je jedini zakonski put kojim ovaj proces mora da ide“, naveo je Tusk.

U Briselu počinje dvodnevni sastanak Evropskog saveta na kojem će glavna tema biti rezultat referenduma o članstvu Velike Britanije u EU.

U pozivnom pismu koje je Tusk uputio državama članicama povodom samita, kaže se da će britanski premijer Dejvid Kameron danas predstaviti situaciju u Britaniji nakon referenduma, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

Za sredu je zakazan neformalni samit 27 šefova država i vlada EU, prvi put u tom sastavu, a na kojem će se raspravljati o političkim posledicama britanskog referenduma.  „Kao prvo, razgovaraćemo o takozvanom „procesu razvoda“ koji je opisan članom 50 Lisabonskog sporazuma. Kao drugo, počećemo diskusiju o budućnosti EU sa 27 država članica“, napisao je Tusk.

Tusk je uoči sastanka imao više bilateralni susreta, uključjući i razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu i francuskim predsednikom Fransoa Olandom u Parizu. U isto vreme, američki državni sekretar Džon Keri posetio je Brisel i London kako bi obema stranama preneo podršku SAD.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je pre dva dana izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU „skandalozna“ i da je tako „čitav evropski kontinent postao britanski talac“.

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz iz tog bloka, a u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska, odnosno aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma. Zbog toga, kako prenose nemački mediji danas, EP i Šulc nameravaju da Britancima daju rok do danas da zvanično obaveste Brisel o ishodu referenduma, prenose nemački mediji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana