Evropska nedelja prevencije raka grlića materice Tanjug

Objavljeno: 20.01.2017. 15:02 Izmenjeno: 20.01.2017. 15:02

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice biće obeležena od 22. do 28. januara sa sloganom „Dan za zdravlje“

Cilj je podizanje svesti žena o načinima prevencije o toj bolesti od koje se svake godine u našoj zemlji u proseku registruju 1.244 novoobolele žene, dok 482 žena izgubi život od te vrste raka, saopšteno je danas iz Instituta „Milan Jovanović Batut“.

Za tu bolest sa sigurnošću se zna da se svrstava u grupu najpreventabilnijih, ali, nažalost, Srbija se po umiranju od te vrste raka kod žena, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.

Kako naša zemlja već jedanaesti put aktivno učestvuje obeležavanju kampanje protiv te bolesti, želja je da se prenese poruka o značaju dostupnih mera prevencije, u cilju sprečavanja oboljevanja i umiranja od raka grlića materice.

Iz Batuta podvlače da je osnovna poruka svim ženama da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti, a „Dan za zdravlje“ slogan koji će obeležiti potrebu da se još jednom apeluje na sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Jedna od efikasnih mera pravencije, navode iz Batuta, jeste imunizacija protiv humanog papiloma virusa i ta intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak.

Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV, dok, važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti, jer dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 19°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana