Evakuisano 140 zaraženih štićenika Gerontološkog u Nišu Tanjug

Objavljeno: 13.04.2020. 19:42 Izmenjeno: 13.04.2020. 19:42

Svih 140 korisnika i četvoro zaposlenih iz Gerontološkog centra u Nišu, koji su inficirani virusom korona, evakuisani su i smešteni u Niškom Kliničkom centru.

Medicinski radnici u zaštitnim odelima su sva starija lica, koja su na testiranju označena pozitivno na korona virus, sanitetskim vozilima prevezli danas popodne, od oko 16.30, do Kliničkog centra u Nišu.

Niška policija je izdala saopštenje u kojem navodi da je priveden direktor Gerontološkog centra M.S. i da mu je određen pritvor od 48 sati.

U saopštenju MUP-a se navodi da su akciju hapšenja izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu.

„Direktor Gerontološkog centra Niš je uhapšen jer nije preduzeo adekvatne mere zaštite od širenja virusa korona, pa je u ovoj ustanovi trenutno korona virusom zaraženo 140 korisnika i četvoro zaposlenih“, stoji u saopštenju MUP-a.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rečeno je da je, suprotno zabrani, štićenicima Gerontološkog centra u Nišu bio dozvoljen izlazak, da su primali posete i da su kod nekih prikrivani simptomi, koji bi mogli da ukazuju na infekciju Kovida 19.

Nakon evakuacije zaraženih, Gerontološki centar u Nišu stavljen je u izolaciju.

Vojvođanski Sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, rekao je na konferenciji da je cela situacija posledica, kako je kazao, veoma neprofesionalnog odnosa, i niza nepravilnosti u sprovođenju naloženih mera. On je rekao da je u toku kontrola i u drugim gerontološkim centrima u Srbiji.

Prema rečima doktora Branislava Tiodorovića, člana Kriznog štaba Vlade Srbije i epidemiologa, u zgradi Gerontološkog centra se nalazi 77 zaposlenih i jedan broj štićenika kod kojih je test pokazao da nisu zaraženi korona virusom.

„Za sada je kod štićenika Gerontološkog centra Niš prisutna laka klinička slika, ali to su stariji ljudi koji imaju i prateće bolesti, pa je čitava situacija izuzetno teška i ozbiljna. U toku je bitka za njihove živote, moramo da smanjimo rizik da ne dođe do najstrašnijeg rezultata”, rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare.

Apeli epidemiologa i nadležnih su da korona nikako ne sme da uđe u domove za stare. Za bolesnike sa srednjom i težom kliničkom slikom, u koje se ubrajaju i štićenici Gerontološkog centra u Nišu, predviđen je Klinički centar u Nišu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana