EU uvela sankcije Rusiji Tanjug

Objavljeno: 22.02.2022. 19:06 Izmenjeno: 27.02.2022. 12:43

EU JEDNOGLASNO USVOJILA PAKET SANKCIJA PROTIV RUSIJE

 (AP Photo/Michel Euler)

 

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da je 27 članica EU  jednoglasno usvojilo paket sankcija koji će, kako je naveo, ”zaboleti Rusiju i to snažno”, a koje pogađaju rukovodeći, finasijski i odbranbeni sektor Rusije, uključujući i trgovinski sektor Donjecka i Luganska.

”Danas smo se dogovorili da uvrstimo 351 predstavnika ruske Dume, koji su glasanjem prekršili međunarodno pravo i teritrorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, na našu listu sankcionisanih osoba”, rekao je Borelj.

On dodaje da su se članice EU dogovorile da sankcionišu i 27 osoba i entieta koji podrivaju ili prete ukrajinskom integritetu, suvrenitetu i nezavisnosti, među kojima su oni koji su donosili odluke kojima je prećeno Ukrajini, enteti koji su ih finasirali, oni koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i oni koji su vodili rat dezinfomacijama protiv Ukrajine.

”Sankcijama ciljamo i ekonosmke odnose između EU i dva regiona, kao što smo uradili u slučaju Krima, kako bismo obezbedili da oni koji su odgovorni zaista osete ekonomske posledice nelegalnih i agresivnih poteza”, kaže Borelj.

On dodaje da usvijene sankcije pogadaju i rusku državu i Vladu tako što im onemogućavaju pristup finsijskom tržištu i uslugama EU, čime se limitira finansiranje njihove politike.

Paket je, prema rečima Borelja, kompletiran odlukom Nemačke da zaustavi rad gasovoda Severni tok 2.

Borelj je upozrio da će EU, u zavisnosti od razvoja situacije, proširiti spisak sankcija protiv odgovornih za ukrajinsku krizu.

Fon der Lajen: EU i dalje previše zavisna od ruskog gasa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je  na Tviteru da je EU i dalje previše zavisna od ruskog gasa.

Međutim, ona je podržala odluku Berlina da se do daljnjeg suspenduje proces sertifikacije gasovoda Severni tok 2 zbog odluke predsednika Rusije Vladimira Putina da prizna dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine.

„Nemačka je u pravu po pitanju Severnog toka 2. Gasovod mora da bude tema po pitanju energetskog snabdevanja cele Evrope. I dalje smo previše zavisni od ruskog gasa. Moramo strateški da diverzifikujemo naše dobavljače i masovno ulažemo u obnovljive izvore energije“, istakla je ona na Tviteru.

Savet EU naveo je u saopštenju da se uvodi paket sankcija protiv 351 predstavnika ruske Dume i 27 pojedinaca i entiteta umešanih u „nezakonito priznanje otcepljnih ukrajinskih regiona“ odnosno onih koji su ih finasirali, imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i vodili rat dezinformacijama protiv Ukrajine, uključujući i trgovinske sankcije protiv Donjecka i Luganska.

Ambasadori država članica EU prethodno su odobrili prvi paket sankcija protiv Rusije i oblasti Donjeck i Lugansk, nakon što je paket sankcija u utorak odobrio i Savet ministara spoljnih poslova.

EU zvaničnici naglašavaju da su u ovom slučaju, koji karakterišu kao nastavak podrivanja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od strane Rusije“ i kao „kršenje međunarodnog prava“, delovali brzo i jedinstveno na usvajanju sankcija koje će „zaboleti Rusiju“.

U Briselu dodaju i da je u pitanju prvi paket sankcija, a da su EU i njeni međunaroni partneri spremni za uvođenje novih mera protiv Moskve u zavisnosti od razvoja situacije na terenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana