EU: Tražimo diplomatsko rešenje, u pripremi i paket sankcija Tanjug

Objavljeno: 14.02.2022. 13:48 Izmenjeno: 14.02.2022. 14:01

U Evropskoj komisiji kažu da ne žele da izlaze u javnost sa detaljima mogućih sankcija i drugih priprema u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini,

EU je u potpunosti fokusirana na pronalaženje diplomatskog rešenja i deeskalaciju situacije u i vezi s Ukrajinom, ali u sliučaju da diplomatski pokušaji ne uspeju mi smo spremni i spremamo mere na svim poljima od ekonomije do migracija, poručeno je danas iz Brisela.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da su za EU diplomastke aktivnosti najavažnije u zajedničkim naporima koji se sa partnerima u Ukrajini i SAD ulažu u rešavanje trenutne ukrajinske krize.

”Radimo zajedno na pronalaženju mirnog rešenja i deeskaliciji problema”, ponovio je portparol EU Peter Stano.

Istovremeno u Komisiji navode da EU radi i na ”robusnom i sveobuhvatnom paketu sankcija u oblasti ekonomije i finansija”, koje će biti uvedene protiv Rusije ukoliko ona učini akt agresije protiv Ukrajine.

”Daleko se stiglo u pripremi paketa sankcija. Koordinišemo se sa saveznicima i bićemo spemni da ih brzo primenimo ukoliko to bude potrebno”, kaže portparolka EK Dana Spinat.

Upitana za odgovor EU na mogući novi migrantski talas ukoliko ”dođe do rata i izbeglice se preliju preko granica Ukrajine”, Spinat poručuje da EU radi na ”dva koloseka”.

”Pored ovog koji se odnosi na snakcije, u širokom smislu se pripremamo za sve moguće aspekte ukoliko situacija eskalira, a migracije su jedan od tema”, kaže Spinat.

U Evropskoj komisiji kažu da ne žele da izlaze u javnost sa detaljima mogućih sankcija i drugih priprema u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini, ali napominju da EU ima Pakt o azilu i migracijama koji će poslužiti za nalaženje najboljeg ”balansa između efikasnog i humanog načina za rešavanje migratornih pitanja”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Delimično oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana