EU: Spremamo vanredne planove za balkanski koridir

Objavljeno: 01.03.2016. 09:50 Izmenjeno: 01.03.2016. 09:50

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva izjavila je da EU trenutno sprema izradu vanrednih planova za Grčku i druge zemlje balkanskog koridora kako bi se izbegla humanitarna kriza.

Prema rečima Andrejeve, izradu vanrednog plana za izbeglički problem u Grčkoj zahtevao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, tokom sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Briselu 17. februara, prenela je sinoć grčka agencija ANA. AFP, pozivajući se na izjavu portparolke, navodi da će Evropska komisija taj plan predložiti u sredu i to će učiniti komesar za humanitarnu pomoć Hristos Stilijanides.

U pitanju su fondovi koji se obično koriste u slučaju katastrofa u zemljama van bloka, kao što je pomoć namenjena za zone sukoba u Africi i na Bliskom istoku, navodi francuska agencija.

Andrejeva je navela da je Grčka već u saradnji s Evropskom komisijom završila izveštaj koji se tiče potreba izbeglica. Kako je navela portparolka, Evropska komisija pažljivo prati stanje i sprema vanredne planove kako bi pomogla Grčkoj i drugim zemljama takozvanog balkanskog koridora. Andrejeva je dodala da Evropska komisija proučava trenutne i buduće potrebe vezane za prijem izbeglica, ljudstvo, finansiranje, kao i materijalnu pomoć. „Vol strit džurnal“ piše da će Stilijanides objaviti paket pomoći od 700 miliona evra, namenjen za naredne tri godine, kao i da će veći deo otići Grčkoj.

Grčko ministarstvo za migracije je u nedelju saopštilo da je Atina zatražila „450 miliona evra vrednu opremu i osoblje za privremene izbegličke kampove“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Rosulja (sipeća kiša)

Trenutna temperatura 1°C

Rosulja (sipeća kiša)

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 3°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana