EU pojačava korišćenje plazme u lečenju Kovida Tanjug

Objavljeno: 31.07.2020. 14:45 Izmenjeno: 31.07.2020. 17:02

Evropska komisija pozvala je više od 200 službi za prikupljanje krvi širom EU da se prijave za finansiranje kupovine opreme za plazmaferezu koja omogućava uzimanje plazme od davalaca.

Cilj ove akcije je prikupljanje zaliha i podrška lečenju novih pacijenata sa Kovid 19 krvnom plazmom oporavljenih osoba.

Lečenje se sastoji od transfuzije rekonvalescentne plazme bolesnim pacijentima da bi se povećao imunitet i sposobnost za borbu protiv bolesti.

Transfuzija plazme se takođe koristi za pročišćavanje antitela za pravljenje tretmana protiv Kovid 19 (imunoglobin) kao kratkotrajne alternative vakcinama.

”Rekonvalescentna plazma može biti obećavajući tretman za Kovid 19. Današnjim finansiranjem napravili smo korak dalje u prikupljanju plazme i pozivam sve relevantne činioce da to iskoriste. Nastavićemo da istražujemo sve moguće opcije za podršku razvoju i pristupu sigurnim i efikasnim tretmanima Kovid-19 za zaštitu naših građana”, kaže komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

U Komsiji navode da će ovi grantovi biti na raspolaganju javnim i nevladinim organizacijama za prikupljanje krvi ovlašćenim za prikupljanje plazme.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Delimično oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 30°C
Min: 20°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana