EU odobrila 38 miliona evra pomoći za Z. Balkan, Srbiji najviše novca – 15 miliona Tanjug, Studio B

Objavljeno: 30.03.2020. 21:19 Izmenjeno: 31.03.2020. 14:03

Gotovo mesec dana nakon početka krize izazvane pandemijom COVID19, EU je objavila paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona evra trenutne pomoći za zdravstvene sisteme i dodatno preusmeravanje 374 miliona evra za društveno-ekonomski oporavak nakon krize.

To je odgovor Evropske komisije na nedavni zahtev partnera iz regiona, kako bi podržala nabavku medicinske opreme i uređaja, poput respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, naočara i zaštitne odeće.

Evropska unija će podržati Albaniju i Severnu Makedoniju sa po četiri miliona evra, Bosni i Hercegovini je namenjeno sedam miliona, Crna Gora će dobiti tri miliona evra, KiM do pet miliona i 15 miliona evra predviđeno je za Srbiju, najviše pogođenu pandemijom.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa zdravstvenom krizom bez presedana, ali da je i u ovakvim vremenima tu za partnere sa Zapadnog Balkana.

Beogradski Blic objavio je da će sutra pre podne predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji razgovarati telefonom, ali vest do večeras nije zvanično potvrđena.

Najavljena je i pomoć od 374 miliona evra za ublažavanje društveno ekonomskih posledica krize kada pandemija prođe.

Evropska komisija obećava da će zemlje regiona biti uključene u zajedničke programe nabavke medicinske opreme, kao i u aktivnosti na obezbeđivanju olakšanog kretanja robe preko granica tokom primene vanrednih mera.

EU preusmerava i fondove pretpristupne pomoći i širi mogućnosti korišćenja Fonda za solidarnost EU.

Najviši zvaničnici EU poslednjih dana obećavaju Zapadnom Balkanu „solidarnost i pomoć“, a Brisel konstatuje da već radi na tome, samo sa manje pompe nego Kina.

Regionu, zahvalnom na pomoći, ostao je, međutim, gorak ukus, jer dok Brisel „radi na pomoći“, kineski, pa i ruski paketi već uveliko su stizali u region.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana