EU o pomoći Srbiji u upravljanju izbegličkom krizom Tanjug

Objavljeno: 30.09.2016. 10:36 Izmenjeno: 30.09.2016. 10:36

Evropska unija je od septembra 2015. izdvojila 40 miliona evra kao podršku Srbiji u upravljanju izbegličkim i migrantskim tokovima, saopšteno je iz Delegacije EU u Beogradu, koja je najavila da će narednih meseci i godina Srbija imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama.

Šef delegacije EU ambasador Majkl Davenport izjavio je da je Srbija prepoznata kao zemlja koja pruža važan doprinos u rešavanju migrantske krize na odgovoran i human način.

EU u tom smislu podržava vlasti u Srbiji na svim nivoima kako bi se smanjio uticaj krize na lokalne zajednice, a delegacija EU i Vlada Srbije zajedno rade na utvrđivanju prioritetnih potreba kako bi se 40 miliona evra pomoći iskoristilo na najbolji način.

Osim toga, iz Delegacije najavljuju da će narednih meseci i godina Srbija imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama.

Nabrajajući oblasti i sume koje je namenila Srbiji, EU u saopštenju navodi da je više od 10,7 miliona evra predviđeno za radove na izgradnji i rekonstrukciji u Preševu, Šidu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Krnjači, Bosilegradu, Pirotu, Dimitrovgradu i Bujanovcu, i planirane radove u Šidu, Padinskoj Skeli, kao i drugim postojećim odnosno novim prihvatnim centrima/centrima za azil; za opremu, mobilne timove, potrepštine i nameštaj.

EU takođe plaća troškove struje, grejanja, vode, odnošenja smeća, sanitarne usluge i čišćenje: više od 460,000 evra ove godine i skoro dva miliona evra naredne godine.

Više od 9,4 miliona evra EU je namenila za plate 273 zaposlenih građana Srbije, koji rade kao koordinatori, prevodioci, administrativni pomoćni radnici i radnici na održavanju u Subotici, Šidu, Preševu, Negotinu, Dimitrovgradu, Zaječaru, Krnjači, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici i Beogradu.

Takođe, EU je obezbedila sredstva za hranu i smeštaj osoblja nadležnih organa prilikom rada na terenu; zatim za dečije kutke, pružanje informacija, upravljanje individualnim slučajevima i spajanje porodica, kao i podršku maloletnim licima u pratnji ili bez nje.

Za zaštitu granica namenjeno je 7,5 miliona evra i to za opremu, informaciono-tehnološku infrastrukturu, bolje upravljanje granicama, angažovanje gostjućih službenika iz zemalja članica EU koji pružaju podršku graničnoj policiji Srbije, i za modernizaciju graničnih prelaza. Osim toga, od 2001. godine do danas EU je podržala graničnu policiju i bezbednost granica u Srbiji sa više od 80 miliona evra, prevashodno namenjenih modernizaciji graničnih prelaza, navodi se u šaopštenju.

Za hranu i druge potrepštine opredeleno je 3,8 miliona evra, transport i logistika više od 2,6 miliona evra, za zdravstvenu negu gotovo 1,2 miliona evra.

Upravljanje, administrativni poslovi, kompjuteri, putovanja, komunikacija vredni su gotovo dva miliona evra, a EU sa milion evra podržava reformu nacionalnog sistema azila.

Za asistirani dobrovoljni povratak migranata u zemlje porekla predviđeno je 750 hiljada evra.

Osim toga, kako se navodi, nekoliko zemalja članica EU pružilo je neophodnu bilateralnu pomoć Srbiji, a kao odgovor na zahtev Vlade Srbije u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Srbija je takođe dobila značajnu pomoć od EU u okviru regionalnog programa posvećenog upravljanju migracijama čiji je budžet 8 miliona evra.

Inače, bespovratnu pomoć, napomine se u saopštenju, EU je uglavnom pružala preko partnera u Srbiji, među kojima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Komesarijat za izbeglice i migracije RS, Crveni krst Srbije, zatim UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije, UNICEF i međunarodne i lokalne nevladine organizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 9°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana