EU i IOM: Milion evra Srbiji za kontrolu migracija Tanjug

Objavljeno: 21.09.2016. 15:51 Izmenjeno: 21.09.2016. 15:51

Delegacija EU i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisale su ugovor vredan milion evra za obezbeđivanje specijalizovane opreme u vrednosti od oko 350.000 evra i obuke za nadležne organe u Srbiji, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji.

Nabavka opreme uključuje fiksni termovizijski sistem, ručne termovizijske kamere, opremu za pregledanje dokumenata i komunikacionu opremu, navodi se u saopštenju.

Iz ugovora će se finansirati i postavljanje do 50 gostujućih službenika iz zemalja članica EU u Srbiji i razmeštanje službenika nacionalne granične policije.

Time će se, kako se navodi, ojačati operativni kapaciteti nacionalne granične policije u poslovima kontrole državne granice, u skladu sa relevantnim EU i međunarodnim standardima.

Na kraju, osnovaće se kancelarija za operativnu i logističku podršku u Pirotu, kao koordinacioni centar za poslove upravljanja granicama koje obavljaju domaći i gostujući policijski službenici na istočnoj granici zemlje.

„Ugovor sa IOM-om će ojačati dugogodišnju saradnju sa Srbijom u oblasti kontrole migracija. Impresionirani smo konstruktivnom i pragmatičnom reakcijom Srbije na migrantsku krizu, kao i humanim pristupom prema izbeglicama i migrantima“, izjavio je tim povodom šef Delegacije EU ambasador Majkl Davenport.

Prema njegovim rečima, EU je stala uz Srbiju i obezbedila najveći deo finansijskih sredstava neophodnih za pokrivanje potreba migranata koji prolaze kroz zemlju, a vlasti i eksperti u Srbiji su učestvovali u diskusijama o migrantskom pitanju, čak i organizovali neke od njih.

„Nastavićemo zajedno da radimo kako nikada ne bismo dozvolili da se opet nađemo u situaciji nekontrolisanih migrantskih tokova kao prošle godine,“ rekao je on.

EU je, kako se dodaje u saopštenju, odlučila da kao neposrednu meru obezbedi i dodatnu podršku Bugarskoj kroz koju brojni migranti putuju do Srbije.

Ova podrška će obuhvatiti i značajan broj dodatnih pripadnika granične policije i vozila, kao i pomoć za jačanje prihvatnih kapaciteta Bugarske.

Delegacija EU će, kako se navodi u saopštenju, nastaviti da sarađuje sa srpskim vlastima i obezbeđuje neophodna sredstva za obezbeđivanje spoljnih granica Srbije, finansiranjem gostujućih pripadnika granične policije iz EU i opremanjem srpskih službenika vozilima i sredstvima za nadzor.

Biće obezbeđena i sredstva za smeštaj izbeglica i migranata u prihvatilišta i obezbeđivanje humanog ophođenja prema njima kroz rekonstrukciju prihvatilišta, pokrivanje troškova smeštaja, hrane i odeće, i druge podrške.

Novčano će biti podržano i dalje unapređenje kapaciteta srpske administracije, između ostalog i kroz finansiranje režijskih troškova prihvatilišta i isplate plata srpskog osoblja u njima.

Delegacija će, kako se navodi, takođe sarađivati po pitanju povratka i integracije: obrade zahteva za azil, organizovanja dobrovoljnog povratka ili povratka nekvalifikovanih podnosioca zahteva za azil u matičnu zemlju i podrške uspešnoj integraciji izbeglica koji ispunjavaju uslove za ostanak prema međunarodnim konvencijama.

EU će nastaviti s redovnom koordinacijom aktivnosti među svim zemljama u regionu, u cilju povećanja efikasnosti i osiguravanja bezbednosti građana, zaključuje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 9°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana