EU: Globalni samit o nabavci vakcina 27. juna Tanjug

Objavljeno: 17.06.2020. 11:37 Izmenjeno: 17.06.2020. 20:13

Evropska komisija usvojila je strategiju za ubrzanje razvoja, proizvodnje i primene vakcina protiv COVID19.

Cilj je da se dođe do sigurnih i efikasnih vakcina u u narednih 12 do 18 meseci.

Komisija je za 27. jun najavila globalni samit posvećen nabavci vakcina.

„Zajedno sa našim međunarodnim partnerima razmotrićemo mogućnost da se zemlje širom sveta dogovore o moblizaciji sredstava za zaedničko rezervisanje budućih vakcina uz istovremnu rezervaciju vakcina za siromašnije zemlje uz pomoć zemalja sa viskim prihodima“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U Evropskoj komsiji naglašavaju da su od zemalja članica dobili podršku za osiguravanje brzog pristupa vakcinama za države EU27 i njihovo stanovništvo uz istovremeno vođenje globalnih napora za osiguravanje ravnopravnog pristupa vakcini što je ranije moguće.

„Evropska unija neće biti sigurna sve dok ceo svet nema pristup vakcini, i kao takva, EU i njene države članice imaju i odgovornost i interes da vakcina postane univerzalno dostupna“, zaključila je fon der Lajen.

U Komisiji navode da su od vlada zemalja članica dobili mandat da u njihovo ime pregovara o nabavci vakcina za područje cele Unije i da je za te potrebe izdvojeno 2, 4 milijarde evra.

Dodaje se da je oko 10 milijardi evra prikupljeno na međunarodnoj donatorskoj konfrenciji za dijagostiku, vakcine i tretmane u borbi protiv COVID19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana