Prioriteti Srbije članstvo u EU i regionalna stabilnost Tanjug

Objavljeno: 25.04.2017. 08:07 Izmenjeno: 26.04.2017. 09:21

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Estonije Svenom Mikserom, koji je izabranom predsedniku čestitao izbornu pobedu i naglasio da je progres Srbije na evroskom putu veoma važan za stabilnost čitavog regiona.

Vučić i Mikser su, osim o evropskom putu Srbije razgovarali o bilateralnim i odnosima u regionu.

Premijer Vučić je istakao da je za Srbiju prioritet članstvo u EU, kao i stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

„Članstvo u EU dobro je za građane svake države, dobro je za privlačenje investicija, kao i za ekonomsku razmenu sa ostalim članicama EU. Estonija će tokom svog predsedavanja, u drugoj polovini 2017. godine, nastaviti da podržava evropske integracije Srbije“, istakao je ministar Mikser.

Premijer Vučić upoznao je ministra spoljnih poslova Estonije sa ekonomskim reformama u Srbiji, koje su dovele do stabilizacije poslovnog okruženja i povoljne investicione klime.

On je istakao značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, EFTA, zatim sporazuma sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom i Turskom, kao i mogućnostima za plasman robe na tržištima ovih zemalja, saopšteno je z Vlade Srbije.

 

Nikolić i Mikser o evropskim integracijama Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Estonije Svenom Mikserom kome je rekao da bi punopravno članstvo u EU bilo dodatan zamajac u napretku Srbije ali samo pod uslovom da joj se ne postavi zahtev za priznavanjem samoproglasene nezavisnosti Kosova i skrenuo pažnju na zapaljive izjave albanskih lidera u regionu.

Predsednik Nikolić je poželeo uspešno predsedavanje Estonije Evropskoj uniji, koje preuzima 1.jula, i izrazio nadu da će ta zemlja nastaviti da podržava punopravno članstvo Srbije u EU, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

Nikolić je naglasio da su teške reforme sprovedene uz veliku podršku građana i da je napredak u svim oblastima već vidljiv. Punopravno članstvo u EU bi dalo dodatni zamajac napretku, ali pod uslovom da se ne postavi zahtev za priznavanjem tzv. Kosova i Metohije, podvukao je predsednik Srbije.

„Građani Srbije se često pre opredele za poštovanje principa i istinu, nego za lagodan život. Zato, kada se govori o teškim uslovima za ulazak u EU, teško da će bilo ko u Srbiji moći da ubedi građane da prihvate nemoguće – priznavanje nezavisnosti, podvukao je Nikolić.

On je naglasio da veoma zabrinjavavaju izjave albanskih lidera o ujedinjenju svih Albanaca u jednu državu i izrazio očekivanje da će EU oštro tome da se suprotstavi.

Nikolić se osvrnuo na pokušaje da se destabilizuje država kroz proteste, koji, kako je rekao, nemaju nikakve stvarne efekte, s obzirom na to da velika većina građana podržava reforme, uz veoma aktivnu spoljnu politiku ka čitavom svetu.

„Put Srbije u EU je stabilan i solidan, iako neke zemlje članice, i one koje žele to da postanu, pokušavaju to da spreče. Takođe, nikakve manje prepreke na tom putu neće sprečiti Srbiju da postane uređena i prosperitetna država“, istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da je veoma važno unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Estonije i da u toj oblasti postoji ogroman potencijal razvoja.

Ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser se zahvalio predsedniku Nikoliću na podršci i čestitkama na predsedavanju EU i rekao da će ta zemlja nastaviti da podržava punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji.

Zemlje zapadnog Balkana su još uvek opterećene događajima iz prošlosti i stare rane još nisu zacelile. Ulazak tih zemalja u EU će pomoći da dođe do pomirenja i doprineće miru i stabilnosti čitave Evrope. To će istovremeno pomoći privrednom razvoju tih zemalja, naglasio je Mikser i pohvalio reforme koje je sprovela Srbija.

„Reforme su bolne i nepopularne, ali su neophodne da bi jedna država i društvo napredovali. Važno je govoriti o tome da reforme nisu nužne Evropskoj uniji, već zemli koja ih sprovodi“ istakao je ministar.

On je izrazio zabrinutost zbog nestabilnosti u Makedoniji i zapaljive retorike albanskih lidera. Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Mikser je izrazio očekivanje da će dve strane biti konstruktivne i nastaviti dijalog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana