Eskobar:Ukrajina nas uči da udvostručimo napore za KiM Tanjug

Objavljeno: 07.03.2022. 18:43 Izmenjeno: 11.03.2022. 12:48

Američki diplomata je istakao da na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se uradi – na ekonomskoj integraciji regiona, na održivim kompromisima i trajnim rešenjima za nerešene granične sporove.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta SAD, Gabrijel Eskobar, rekao je da bi zbog situacije u kojoj se našla Ukrajina trebalo udvostručiti napore za postizanje rešenja na KiM i stabilizaciju situacije u BiH.

““Situacija u kojoj se Ukrajina našla nas uči da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije, i zaustavimo aktivnosti koje su pretnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini“, rekao je Eskobar, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu ambasade SAD u Srbiji.

Eskobar je rekao da će se kada jednom bude napisana istorija ovog vremena, videti da je Putinov izbor da izvrši, kako je naglasio, ničim izazvan i nepravedan napad s predumišljajem, samo još više ujedinio Zapad, a Rusiju eksponencijalno oslabio.

„Narodima ovog regiona je isuviše dobro poznato koliko je razoran ratni sukob. Ne smemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala, kako bi sprečila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja. Vaše privrede su povezane sa Evropom. Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. I vaša budućnost je da budete u Evropi kao punopravne članice EU“, naveo je on.

„Neka ova kriza posluži da se budućim generacijama ovde na Zapadnom Balkanu obezbedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u EU, u celovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi. Sjedinjene države žele da budu vaš partner u tim naporima. Situacija u kojoj se Ukrajina našla nas uči da bi trebalo da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i zaustavimo aktivnosti koje su pretnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini“, istakao je Eskobar.

Prema Eskobaru, rat Rusije protiv Ukrajine je promenio svet, a ogromna podrška Ukrajini u poslednjih nekoliko dana je impresivna.

„Pridružujemo se međunarodnom pozivu svim zemljama, a posebno onima u Evropi, da podrže međunarodno pravo i nedvosmisleno odbace nelegalnu invaziju koju je Rusija izvršila na Ukrajinu, svog suseda. Zemlje Zapadnog Balkana čule su taj poziv. Odajem im priznanje što čvrsto stoje uz Evropsku uniju i slobodni svet“, istakao je Eskobar.

On naglašava i da se Rusija mora pozvati na odgovornost i da se mora pomoći Ukrajini da protera, kako je istakao, „invazione snage Rusije pre nego što bude još više zverstava“, a sukob još više destabilizuje Evropu.

„Koordinisane akcije saveznika i partnera brzo su pojačale pritisak na Vladimira Putina. Ukrajinske snage usporavaju rusku invaziju i nanose značajne žrtve ruskoj vojsci. Naše sankcije su isključile Rusiju iz globalnog finansijskog sistema i privreda Rusije počinje da posustaje. Putinova agresija na Ukrajinu će skupo koštati Rusiju, kako ekonomski, tako i strateški. Ruski narod zaslužuje bolje od svoje vlade, a ne visoku cenu koju će u budućnosti morati da plati zbog ove invazije“, dodao je Gabrijel Eskobar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana