Eskobar:Očekujem da ZSO bude tema razgovora u Briselu tanjug

Objavljeno: 05.08.2022. 16:08 Izmenjeno: 07.08.2022. 11:32

Eskobar je ponovio da je stav SAD da ranije postignuti sporazumi treba da se impelmentiraju uključujući i formiranje ZSO.

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je u onlajn konferenciji za medije u regionu da SAD očekuje primenu svih ranije potpisanih sporazuma između Beograda i Prištine i da na predstojećem sastanku Beogada i Prištine 18. avgusta u Briselu tema bude i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Moraju da se započnu razgovori o formiranju ZSO, kao što je to rekao američki državni sekretar Entoni Blinken rekao Aljbinu Kurtiju tokom njegove nedavne posete Vašingtonu“, rekao je Eskobar.

„Tako da želimo da vidimo diskusiju na tu temu kada se dve strane sastanu“, istakao je Eskobar odgovarajući na pitanje medija iz Srbije da li SAD ima mehanizam kojima bi mogao da natera Prištinu da primeni dogovor o formiranju ZSO

Nadam se da će posle ovog sastanka doći do pomaka u primeni ovog kao i sporazuma o nestalima i enegetici, dodao je Eskobar.

Kazao je da SAD budućnost Srbije i Kosova vidi u EU i da u tom smislu podržavaju napore EU da olakšava dijalog dve strane.

Svi Briselski sporazumi moraju da se sprovedu

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode je, u odgovoru direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkovića, naveo da svi briselski sporazumi moraju da se sprovedu i da je više puta ukazao na to da treba rešiti pitanje formiranja Zajednice srpskih opština.

„Dragi gospodine Petkoviću, da, svi briselski sporazumi moraju da budu implementirani. Za vašu informaciju: Više puta sam rekao da se treba pozabaviti formiranjem ZSO, nedavno i javno na TV-u na “Slobodno srpski“ i “Kaldžo Pernime“, a bilateralno redovno sa kosovskom vladom“, naveo je Rode na Tviteru.

Petković je juče na Tviteru upitao Rodea zašto Nemačka nije učinila ništa povodom Zajednice srpskih opština i poručio mu da pre bilo kakvih jednostranih interpretacija, pažljivo pročita prethodne sporazume.

Petković je na taj način reagovao na Rodeovu objavu na Tviteru u kojoj navodi da je u razgovoru sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani istakao da su odluke Prištine o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima legitimne i potpuno u skladu sa Briselskim sporazumima.

Petković:Nadam se da ce Priština naredni dijalog shvatiti ozbiljno

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je nadu da će predstojeći dijalog u Briselu Priština shvatiti ozbiljno – kao prostor za diplomatsko rešavanje problema na terenu, a ne kao „poligon za ucene i zveckanje oružjem“.

Petković je to rekao u razgovoru sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom koga je informisao o jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine koja je nasilno i kršeći sve postignute sporazume želela da Srbima na Kosovu i Metohiji ukida lične karte i registarske tablice, saopštila je Kancelarija za KiM.

On je rekao da i da činjenica da Priština odbija da formira ZSO ukazuje na to da ih ne zanimaju bezbednost ni prava Srba, već sukobi i krize.

„Zbog toga Beograd ostaje čvrsto opredeljen za dijalog kao jedini okvir za rešavanje kriza i problema na terenu i narednih mesec dana nas očekuje značajna diplomatska borba da sačuvamo mir i i stabilnost“, ocenio je Petković.

Petković je istakao da su takvi potezi Aljbina Kurtija direktno kršenje postojećih sporazuma i važećih dogovora i priprema terena od strane Prištine za izazivanje krize i tenzija na terenu.

„Nedvosmisleno je da vlasti Privremenih insituticija u Prištini ne žele dijalog, veće žele sukobe. Beograd je od početka procesa normalizacije odnosa opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, međutim Priština uporno nastoji da zapali bure baruta na prostoru KiM i izazove krizu i sukobe zbog čega i povlači poteze za koje unapred zna da mogu imati katastrofalne posledice po mir i stabilnost u čitavom regionu“, ukazao je Petković.

Izrazio je nadu da će naredni dijalog Priština shvatiti veoma ozbiljno – kao prostor za diplomatsko rešavanje problema na terenu, a ne kao „poligon za ucene i zveckanje oružjem“. Petković je objasnio da smo, paralelno sa unapred pripremanim nasilnim akcijama Prištine, koje su pre svega usmerene na sever Kosova i Metohije, svakoga dana svedoci serije dezinformacija Prištine i etnički motivisanih incidenata na terenu usmerenih prema Srbima posebno južno od Ibra i hramovima SPC.

„Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imamo 212 takvih zabeleženih slučajeva, čak 50 odsto više nego u periodu pre njega“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Takođe, Petković je informisao svog sagovornika i o nedavno postignutom dogovoru u oblasti energetike kroz usaglašenu Mapu puta.

Istakao je da je taj dogovor ulio nadu da odnosi Beograda i Pirštine idu u pravcu normalizacije odnosa i rešavanja svakodnevnih problema građana, ali da su poslednje akcije Prištine, nažalost, dijalog vratile tri koraka unazad.

Kada je reč o nestalima Petković je naglasio da Priština i to koristi za politizaciju i ucene, iako je u pitanju tema koja je duboko humanitarna.

„Beograd je postupio po svim zahtevima Prištine za pretragu lokacija za koje postoje sumnje da skrivaju tela nestalih, dok sa druge strane postoji potpuno odsustvo volje da se pretraže svih devet lokacija na Kosovu i Metohiji“, rekao je on.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je poručio da je zahtev i potreba Srba sa Kosova i Metohije da se što pre formira Zajednica srpskih opština jer je to jedini okvir koji bi Srbima garantovao kolektivna prava i osigurao mir i stabilnost na prostoru KiM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana