Eskobar:Krajnje vreme da se formira ZSO,vremenski okvir za primenu Ohrida tanjug

Objavljeno: 19.04.2023. 17:21 Izmenjeno: 19.04.2023. 17:23

“Predstavnici EU su dali nekoliko predloga koji su u skladu sa pravilima EU i ustavnosti Kosova, ali dve strane treba da odluče šta je najbolje za njih“, zaključio je Eskobar.

SAD očekuju da Beograd i Priština ponude vremenski okvir za punu implementaciju Ohridskog sporazuma i inicijalne predloge za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), poručio je specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ocenio da je krajnje vreme da se formira ZSO. „Očekujemo inicijalne predloge za formiranje ZSO, ali takođe očekujemo i neki vremenski okvir za punu implementaciju Ohridskog sporazuma. To znači da sve strane moraju da dođu pripremljene“, rekao je Eskobar za Tanjug. Komentarišući to što na 10. godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma još nije formirana ZSO, Eskobar je rekao da se slaže sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom u oceni da je krajnje vreme da ona bude formirana. “On je u pravu. To je postojeća pravna obaveza, i mi je podržavamo. U prošloj godini videli smo pozitivne signale u tom smislu, pre svega zbog podrške međunarodne zajednice. Skorašnji sporazum na Ohridu daje jedan vremenski okvir koji strane treba da koriste kako bi se dogovorile o ovom sporazumu, uključujući i ZSO. Govorimo o početku maja, kada će strane govoditi o ovome i drugim postojećim obavezama“, kazao je Eskobar. Na svoju raniju konstataciju da će ZSO biti formirana “sa ili bez Kurtija“, on je rekao da ZSO jeste deo Briselskog sporazuma i dogovora u Ohridu, kao i evropskog plana, i da je to nešto što do čega će svakako doći. “Pitanje je samo dokle vlada Kosova želi da prihvati, odnosno prigrli postojeće obaveze, i da nastavi dalje. Ja sam rekao da sam voljan da pomognem da se stvori dijalog, kako da ovo bude pobednički put za obe strane. Mislim da ovde ne treba da postoji konflikt, već da samo postoji obaveza“, rekao je Eskobar. Naveo je da nije na SAD da odluče po kom modelu će ZSO biti formirana, i da je to na stranama koje učestvuju u pregovorima. “Predstavnici EU su dali nekoliko predloga koji su u skladu sa pravilima EU i ustavnosti Kosova, ali dve strane treba da odluče šta je najbolje za njih“, zaključio je Eskobar.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, izjavio je da će SAD priznati rezultate izbora u četiri opštine na severu tzv. Kosova, iako ih Srbi budu bojkotovali, i pozvao Srbe da se vrate u prištinske institucije. Ekobar je za Tanjug, na pitanje da li će lokalni izbori na severu KiM biti legitimni ako ih Srbi budu bojkotovali, rekao da to što neke političke partije bojkotuju izbore, ne određuje rezultate izbora, i poručio da će SAD priznati rezultate izbora u svakom slučaju. “Apelovao sam na Srbe da učestvuju u izborima. Razumemo mnoge stvari koje oni nalaze kao probleme, ali svakako treba da učestvuju. Ako oni ne bi učestvovali, to ne znači da mi ne podržavamo izbore. Vlada Kosova ima ustavnu obavezu. Biće izbora i mi ćemo priznati rezultate i nadamo se da će se Srbi u nekom trenutku vratiti“, rekao je Eskobar. On je kazao da SAD traže od Srba da se vrate u policijske uprave, jer ne može biti zajednice koja nema nikakve opštinske usluge i koja nema policiju. “Tražili smo od Srba da se vrate u institucije kako ne bi bilo razloga za etničke Albance da budu tamo prisutni. Ovo je zaista kompleksno pitanje. Biće potreban kompromis obe strane kako bi se pronašlo rešenje“, rekao je Ekobar. Naglasio je da pretnje protiv srpske zajednice na KiM moraju prestati “sa svih strana“, kako bi ti ljudi mogli da žive na “miran i demokratski način“ u demokratskom društvu. “Spaljivanje vozila i nekretnina i pretnje ljudima koji žele da se integrišu, ne dolazi od etničkih Albanaca, već od Srba, tako da ja mislim da pretnje protiv srpske zajednice na Kosovu treba da prestanu sa svih strana“, kazao je Eskobar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana