Srbija i u ovom vremenu svetske histerije ima nove investicije Tanjug

Objavljeno: 07.03.2022. 12:23 Izmenjeno: 16.03.2022. 13:36

Grad Leskovac i Republika Srbija su izgradnju “Ertenlijevog” pogona subvencionisali poklonivši kompaniji sedam hektara zemlje u Zelenoj indsutrijskoj zoni.

foto Tanjug

 

Turska kompanija “Erenli” u Leskovcu  obeležava završetak prve fazu radova na izgradnji fabrike za proizvodnju sistema za cirkulaciju automobilskih tečnosti, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić je po dolasku u Leskovac održao sastanak rukovodstvom kompanije.

Pored predsednika, obeležvanju završetka radova prisustvuju ministarka privrede Anđelka Atanasković, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović…

„Erenli“ je u ovaj pogon investirao 16,6 miliona evra, do kraja prethodne godine zaposlio je petnaestak inženjera i tehničara, a tokom ove godine će zaposliti oko 150 radnika.

Ukupno bi do kraja investicionog ciklusa 2025. godine u ovoj fabrici trebalo da bude zaposleno 338 radnika.

Turska kompanija će delove koje bude proizvodila u leskovačkom pogonu izvoziti u Španiju, Italiju, Portugaliju i Nemačku.

Predstavnik “Erenlija” Fikret Ajnibal izjavio je na početku izgradnje fabrike, sredinom oktobra prošle godine, da se kompanija odlučila za Leskovac, zato što je taj grad postao srpski centar za automobilsku industriju.

Naveo je da su prethodno svoje pogone u ovom gradu otvorili britanski “Aptiv”, južnokorejska “Jura” i domaća firma “Autostop”, koji proizvode komponente za autoindsutriju.

Vučić:Odustali smo od protestne note Turskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  u Leskovcu da je naša zemlja odustala od upućivanja protestne note Turskoj u vezi sa prenetim stavom o ulasku Kosova u NATO.

Vučić je, na pitanje šta se desilo sa protestnom notom o kojoj je razmišljao, kazao da je doneta odluka da se ne upiti.

„Imao sam zakazan razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Razjasnio je šta je rekao, šta je preneto i doneli smo odluku da notu ne upućujemo“, objasnio je on.

Vučić:Nemam drugu temu sem da govorim o Srbiji

I kao predsednik Srbije, I kao lider stranke koju vodim nemam drugu temu sem da govorim o Srbiji, o njenim problemima, svemu što se zbiva u svetu, šta Srbija može da učini da sačuva stabilnost, mir, da radi na otvaranju novih fabrika i radnih mesta, rekao je u Leskovcu predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje sa koje je funkcije govorio danas, jer mu, tvrdi novinar N1, obraćanje na otvaranju radova na izgradnji fabrike, liči na govore na mitinzima SNS, rekao da je govorio kao predsednik o Leskovcu i interesima građana, a da će posle podne, od 18 časova, i možda nešto pre, imati izborne aktivnosti.

„Tada ću morati, u skladu sa zakonom, naglasiti u kojoj sam funkciji“, ukazao je on.

Vučić je uzvratio novinaru pitanjem – da li mu je stvarno ličilo obraćanje na stranački govor.

„Mislim da je vama sve jasno, a to što je potrebno da kažete nije problem. Kao što ste primetili za razliku od vas što 24 sata radite da bi nešto loše rekli o meni i saradnicima, ne dolazim da kritikujem vas, već govorim o našim uspesima, rezultatima, o onome što treba da napravimo“, rekao je Vučić.

Neću da da vas lažem, sa planovima ima mnogo problema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da ne može da glumi i da laže građane i naveo da će mnogi planovi u Srbiji morati da budu promenjeni zbog situacije u Ukrajini i u svetu.

On je to rekao u Leskovcu odgovarajući na novinarsko pitanje da li će situacija u svetu da promeni planove Srbije.

Vučić je rekao i da će u naredna dva meseca biti otvorena kineska fabrika u Nišu kako je to obećao, ali da sa drugim planovima ima mnogo problema.

Ukazao je da za železaru ne može da se uveze koks, da ne moze da se uveze gvožđe, i sve što dolazi sa teritorije Rusije.

„Sve to nam pravi probleme, kao i snabdevanje za druge fabrike a ako se ne prikljuicite nekim odlukama imate pretnje, a ako se priključite onda ste izdajnik“, istakao je Vučcić.

On je rekao da se Srbija našla u situaciji bez svoje krivice

i apelovao da se ne svrstava na način kao nekada.

„Hajde malo da nas nema i da se sklonimo, da sa manje strasti posmatramo stvari oko nas, da gledamo nasu decu kako rastu u miru i stabilniostim i da žive bolje“, poručio je Vučić.

On je rekao da ne može da se smeje i da glumi, ne moze da uliva optimizam ili da laže narod, jer to nije on.

„Nađite glumce i manekene koji se osmehuju i kazu da je sve zavrseno za sest meseci. Ne menja se ekonomija za šest meseci. To je ozbiljan rad na dovođenju fabrika, fiskalnoj stabilnosti…“, ukazao je Vučih.

On je podsetio da Srbija ima najveće devizne, rezerve zlata i drugog, ali da neće bti lako i da predstoji teška borba da se zadrže i pridobiju novi investitori.

Komplikovano je, kataklizma…, ali preživećemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je situacija zbog dešavanja u Ukrajini veoma komplikovana, da samo loše vesti jedna drugu stižu, ali i poručio da će Srbija to preživeti, ne lako, ali bez velikih posledica.

„Želim da ljudi znaju koliko je komplikovana situacija, da ne znate šta da radite… Sad se samo plašim novih vesti, nekad s mukom gledate u telefon, jer samo loše vesti očekujete“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako će Srbija da preživi ono što ne mogu ni najveće svetske ekonomije, jer cene vrtoglavo rastu, zbog sukoba u Ukrajini.

Kako je primetio, kada je reč o cenama sirovina u svetu, informacije su sve gore, jer ako se sada dogodi da Zapad sankcioniše rusku naftu, a sve prilike idu u tom smeru, neizvesno je gde će to da završi…

„Jasno je ko je čiji teritorijalni integritet pogazio, ali da kažete u Milanu da nećete da proučavate Dostojevskog… Koga ćete? Koji je to književnik veći? Ako zatvarate opere Čajkovskog, koje ćete da imate? Samo Verdijeve… Ništa ne razumem…“, rekao je Vučić.

On je naveo da ljude zanima kako će oni da žive, da li će imati sve što je potrbeno…

Ukazao je da po podacima sa Pariske berze, cena pšenice „ode u nebesa“, na istorijski maksimum, a onda će, kaže, i druge stvari.

„Palnimo ulje više ne možete da nađete, da kupite, ne zavisi od toga život, ali govorim o problemima… Strah je svuda, Kina kupuje sve što stigne, pamuk više nigde ne možete da nađete“, nabrojao je predsednik Srbije.

Upozorio je da će svakog dana biti sve teže, te da se nada da će rat u Ukrajini uskoro biti okončan.

„Dinar je stabilna, čvrst, plate i penzije ne kasne, raste sve, ali do kad?“, upitao se Vučić.

Najavio je da će sutra ili prekosutra vlada doneti odluku o zabrani izvoza pšenice, jer moramo da čuvamo, da imamo hleb za naše ljude, kao i za region.

„I ugalj ode u nebesa, sad boga da molimo da nađemo ugalj, ne vredi… Kataklima. Kakva 2008. godina, ovo nije viđeno od Drugog svetskog rata, samo da ne bude gore. Preživećemo. Ne lako, ali bez velikih posledica. Plašim se težih stvari i još manje predvidivih“, rekao je Vučić.

Srbija i u ovom vremenu svetske histerije ima nove investicije

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić na svečanom otvaranju fabrike turske kompanije „Erenli“, primetio je da u vremenu u kome može da se kaže da vlada beznađe i histerija, Srbija uspeva da dovedemo investitore u Srbiju i da se bori da sačuva normalnost, stabilnost i mir u potpunosti .

On je najavio da će ova kompanija već u julu početi da proizvodnju sa 340 zaposlenih za početak.

„To je velika stvar za Leskovac koji je samnjio broj nezaposlenih za 2041 osobu, za gotovo pet odsto spustio nivo nezaposlenosti. To je za početak, a zatim moramo da radimo na dovođenuju još investitora i to onih koji će biti kapitalno intenzivni“, rekao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan turskim prijateljima što pomažu u tome i doda da su pre 10 godina turska ulaganja bila milion dolara a danas su 300 miliona.

„Ovo je 23 turska fabrika u Srbiji. Verujemo da možemo još da ih privučemo, Turci su ozbiljni, odgovorni i vredi ljudi, naša politička i ekonomska saradnja raste, trgovinska razmena ja udesetostručena poslednjih 10 godina“, rekao je Vučić.

Naveo je da mu nije žao što država subvencioniše investitore i nove fabrike, jer to omogućava našim porodicama da ostanu ovde, da bolje žive i školuju decu.

„Leskovac je bio mesto bez perspektive, nadam sa da danas to niko ne može da keže“, istakao je Vučić.

ON je naglasio da su cene gasa i nafte na istorisjkim maksimumima, cena pšenice na pariskoj berzi takođe, da je rublja pala za 38 odsto i da akcije pojedinih evropskih banaka drastično padaju na berzi.

„Ceo svet koji smo znali se ruši pre nama, ođednom nestaje ono što smo znali zato sam ovoliko zabirnut. Mi koji nemamo naftu i gas, sa koliko muka se suočavamo da sačuvamo bezbednost i nastavimo da radimo. Utoliko je ovaj događaj važniji. Za tri meseca kreće prizvodnja, što je važno, jer će ova fabrika izvoziti 25 miliona evra na zapadnoevropsko tržište i dorpinositi BDP-u Srbije“, naglasio je Vučić.

Dodao je da se u svetu vodi bespoštedna borba za resurse, a da mi moramo da se borimo za naše ljude, za njihove živote i podorice i istako kako veruje da ćemo uspeti da obezedimo stabilnost i budućnost za sve njih.

„Veoma je važno da Leskovčani znaju da još mnogo ulaganja imamo. Šest miliona smo uložili u bolnucu i još 26 ulažemo. Leskovac i šest sela pokriveno je prečistačima otpadnih voda i kanalizacionom mrežom. Verujem da Leskovčani vide budućnost za sebe i svoju decu“, rekao je rpedfsednik Srbije.

On je naveo da su turske kompanije bile zabrinute za cenu struje koja utiče na njihovo poslovanje.

„Kad pogledate cenu koju smo dogovorili, kao da smo vas častili imajući u vidu druge kompanije u svetu i svetsku cenu koja je preko 400 evra po megavat satu. Proizvođačka cena je 56 evra, a prodajna je osam puta veća. Bukvalno ludilo. Ne možete da razumte šta se dešava u svetu, ali izdržaćemo sve to“, nahglasio je Vučić.

O putu do okolnih sela odgovor za par dana

Ako je išao autobus za vreme Tita sramota da nema puta danas, rekao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na molbu da se izgradi put u blizini administrativne linije sa KiM.

Novinari su preneli molbu stanovnika da se izgradi put od Barje ka Kosovskoj Kamenici.

Radi se, kako tvrde novinari, o selima Barje, Gagince, Gornja i Donja Oruvnica, Ravni Dol, o putu od oko 20 kilometara dužine, a meštati ne traže asfalt već samo put jer sada gotovo da ne mogu doći do svojih mesta.

„Ako je išao autobus za vreme Tita sramota da ne mogu građani danas. Sutra ili prekosutra obratiću se i reći odgovor na ovo pitanje. Izneću tačno vreme i kolika su ulaganja. Mislio sam da je ovde tema ekonomija I fabrike, pa nisam rekao ljudima iz Puteva Srbije I Koridora da pođu sa nama“, objasnio je Vučić.

Ako se Priština bude ponašala neodgovorno,dobiće odgovorni odgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je  da će se, ako se takozvano Kosovo bude primilo u međunarodne organizacije, kao što to neki žele, suočiti sa snažnim I efikasnim odgovorom Srbije, koji će ih iznenaditi.

Vučić je, na pitanje o inicijativama za prijem Kosova u međunarodne organizacije, rekao da postoji više uglova za sagledavanje ove sitacije, a jedan je da mnogo vide u globalnom rešenju mogućnost da reše pitanje Kosova.

Ukazao je da se iz teksta u „Gardijanu“, koji je uvod u različite ideje, moglo videti šta nekim političarima može pasti napamet.

Rekao je da vidi da mnogo žele ubrzani prijem takozvanog Kosova u međunarodne organizacije

„Moja poruka, bez da ulazim u sve detalje, a mi analiziramo sve temeljno, da će se, ako krenu sa tim, iznenaditi snažnim I efikasnim odgovorom Srbije. Ukoliko bi se Kosovo primilo u međunarodne organizacije to bi značilo rušenje Vašingtonskog sporazuma. Tada će saznati o više zemalja koje su povukle priznanje”, objasnio je on.

Rekao je da ih sve moli da se ponašaju odgovorno, a ne neodgovorno.

„Ako se budu ponašli neodgovorno, mi ćemo ozbiljno i odgovorno odgovoriti“, poručio je Vučić.

Srbija je svoju odluku o snakcijama Ruisiji već pokazala

Predsednik Aleksndar Vučić je u Leskovcu izjavio da je Srbija svoju odluku u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji donela i pokazala.

„Kako je to i koliko je to teško na dnevnom nivou, o tome neću da govorim, jer to nije briga za obične ljude. Neću da ih opterećujem onim što je naš posao“, rekao je Vučić.

Naglasio je da kada se bira držanvo rukovodstvo to nije izbor kućnog saveta.

„Voditi zemlju u ovakvim uslovima nije laka stvar. Samo bih želeo da, kao što smo 1908. usred Aneksione krize uspeli da izbegnemo rat i sukob sa mnogo jačim od nas, a nismo to uspeli nešto kasnije, želeo bih da sačuvamo Srbiju od svih vetrova, sukoba, ratova i velikih problema“, rekao je Vucić.

Bojim se da će 3. aprila ponovo biti u čudu…

Izbori su 3. aprila i plašim se da će oni (deo opozicije) ponovo da budu u čudu, prokomenatrisao je predsednik Aleksadnar Vučić navode dela opozicije da je „narod prisiljen i ucenjen“, budući da je juče za nekoliko sati prikupljeno 110.000 potpisa građana za njegovu kandidaturu.

„Meni je lako i lepo kad ljudi žive u svom svetu i ne vide šta se oko njih zbiva, pa su uvek iznenađeni, a neće da pođu od svog rada… Izbori su 3. aprila plašim se da će opet da budu u čudu“, rekao je Vučić novinarima u Leskovcu.

Na pojedine medijske navode da pobeda pevačice Konstrakte na izboru za srpskog predstavnika na Evroviziji, naslućuje i smenu vlasti 3. aprila, Vučić je rekao da ne razume o čemu se tu radi.

„Pesma je takva? Ok… Čestitam im na tome, pobedili su na izborima“, dodao je Vučić.

 O merama odlučuje struka, nismo daleko od ukidanja

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će o ukidanju mera protiv korona virusa, među kojima su kovid propusnice, odlučivati struka, ali i da smatra da nismo daleko od ukidanja mera.

Na konstataciju novinara u Leskovcu da se najavljuje ukidanje kovid propsunica, te da li to znači i ukidanje svih mera, Vučić je odgovorio:

„O tome će da odlučuje medicinski štab, ali mislim da verovatno nismo daleko od takve odluke“.

Inače, sednica Kriznos štaba zakazana je za četvrtak, a pojedini mediji su preneli da će se na stolu naći ukidanje kovid propusnica.

Dualno obrazovanje prednost za razvoj juga Srbije

Dualno obrazovanje je prednost koja će omogućiti razvoj juga Srbije, ocenio je  u Leskovcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na pitanje zašto na jug Srbije stižu firme u kojima su male plate, pa je jug na dnu liste po primanjima, i kada će doći firma koja plaćati više, podsetio da su plate u Leskovcu uvećane za 69 odsto u odnosu na 2012. godinu.

„Napamet mi ne pada da kažem da je to dovoljno, ali je to ogromno povećanje. Stopa nezaposlenosti trostruko je niža nego što je bila 2008., 2010. I 2012. Problem jeste da imamo radno intenzivne kompanije. Ali morate da imate u vidu da će teško u Lebane da dođe, sem fabrike vunice, neko ko će da otvori naučno istraživački centar, jer nema kapaciteta. Moramo biti realni”, objasnio je on.

Vučić je kazao da otvaranjem radno intenzivnih fabrika ljudi dobijaju posao, dobijaju drugu platu u domaćinstvu, i time plaćaju račune.

Istakao jje da je veoma važno, a veruje da će, kako se smanjuje broj nezaposlenih, uspeti da dovede kapitalno intenzivne fabrike, koje će doneti veća primanja.

„To će označiti novu prekretnicu u razvoju Jablaničkog okruga i juga Srbije. Prednost ovog dela Srbije je dualno obrazovanje koje će omogućiti razvoj kraja. Tu prednost vide investitori, koji žele po normalnim cenama da nabave energente I sirovine, a to mogu u Srbiji“, zaključio je on.

Aksoj: Turski investirori u Srbiji zadovoljni

Turske kompanije zadovoljne su radom i uslovima u Srbiji, poručio je ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj i istakao da u našoj zemlji trenutno posluju 23 turske kompanije, a da je cilj da ih u narednom periodu bude 30, a onda i 50.

Govoreći na ceremoniji povodom završetka prve faze radova na izgradnji turske kompanije „Erenli“ u Leskovcu, Aksoj je poručio da su odnosi između Srbije i Turske najbolji u istoriji i da se politički i ekonomski nadopunjuju.

Aksoj je izrazio zadovoljstvo što je još jedna turska kompanija odlučila da otvori svoj pogon u Srbiji, navodeći da su doneli pravu odluku.

Ističe da broj turskih kompanija u Srbiji iz dana u dan raste, da ih je trenutno 23, cilj je da ih u narednom periodu bude 30, a onda i 50.

Ambasador kaže da su turske kompanije zadovoljne radom u Srbiji i da imaju punu podršku države i lokalnih samouprava.

Istakao je i da raste trgovinska razmena, navodeći da je prošle godine dostignut rekord od dve milijarde dolara.

Govoreći o kompaniji „Erenli“ istakao je da će ona ulagati u obnovljive izvore energije, da će ukupno investirati 16,5 miliona evra i da će zaposliti 338 radnika, a u budućnosti i između 1000 i 1500 radnika.

Naveo je da će kompanija uglavnom biti orijentisana na izvoz, što za Srbiju znači devizni priliv.

Suvlasnik kompanije „Erenli“ Erčin Sahin rekao je da je ta kompanija osnovana u Izmiru 1959. godine, kao kompanija za proizvodnju automobilskih delova, navodeći da u Izmiru posluju na dve lokacije.

Ističe da su fokusirani na izvoz u Italiju, Nemačku, Španiju, Finsku.

Zbog povećane tražnje za njihovim proizvodima, odlučili su da otvore pogon u nekoj balkanskoj zemlji, te da su istraživanja pokazala da je Srbija najbolja odluka za to.

Objasnio je da je odabrane zbog fizičke lokacije, dobre povezanosti sa Evropom, zbog svoje logistike, ali i zbog subvencija za investitore.

Sahin je kazao da su do sada u izgradnji fabrike u Leskovcu uložili pet miliona evra, da je plan da investiraju ukupno 16,5 miliona evra i da će zaposliti oko 350 ljudi.

Dodao je da će kompanija biti otvorena sredinom godine.

Vučić:Najlakše širiti paniku i optužiti državu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da u Srbiji postoji nestašica bilo čega, ali je kazao da aktuelna situcija pokazuje koliko je bilo pametna odluka o ulaganju u zlato čija vrednost skače svakog dana za 500 do 900 evra po kilogramu, što pokazuje razmere krize u svetu.

Vučić je, na pitanje šta država može da učini da spreči širenje panike oko snabdevanja u Srbiji, rekao da je najlakše širiti paniku i raditi nešto protiv svoje države.

Kaže da ne postoji ništo se lakše prima nego kada optužite nekog drugog ili državu za nešto.

Podsetio je da je već rekao da nema problema u Srbiji sa snabdevanjem i ukazao da ima dovoljno nafte.

Međutim, rekao je da nije u pitanju snabdevanje naftom, već cena.

„Male pumpe će reći nabavljamo od NIS-a naftne derivate za 183 dinara po litri, a terate nas da prodajemo po 178“, naveo je Vučić.

On je istakao da Srbija ima rezerve nafte i da će tražiti i druge aranžmane za dalje snabdevanje.

Naveo je da su neki ljudi došli u „Lidl“, ispraznili rafove, kupili sve što su stigli, i onda je krenula priča sve je nestalo, a posle sat vremena rafovi su bili ponovo puni.

„Kao da imam razloga da lažem bilo koga, moj posao je da kažem ljudima istinu, da živim sa našim narodnom. Moje je da ljudi znaju šta je to što nam se zbiva. Nismo obmanuli ni po jednom pitanju“, naglasio je on.

Vučić je kazao da je kupljeno skoro sve, da se još čeka na mleko u prahu, koje je naručeno, ali se nekada ne poštuju ugovori.

Kapitalno intenzivna investicija u Leskovcu za godinu i po

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Leskovcu nakon otvaranja fabrike kompanije „Erenli“ rekao da će u taj grad u narednih godinu ili godinu i po dana stići velika kapitalno intenzivna investicija.

On je na taj način odgovorio na pitanje novinara kada će visokoborazovani Leskovčani koji su bez posla moći da se zaposle.

„Kapitalno intenzivnih investicija u Leskovcu sada nema, kao što ih u počtki nije bilo u Nišu, gde se to promenilo zahvaljujući niškom Univerzitetu, ulaganju u Naučno-tehnološki park i softver industriju i internet zajednicu koje su sve snažnije. Za nas je naročito značajno da to proširimo na jug Srbije, Leksovac, Pirot i Toplički okrug“, rekao je Vučić.

On je podsetio da nam u ovom trenutku najviše nedostaje zanatlija i ljudi sa srednjom stručnom spremom.

„Iznenadili biste se. Nemamo u ovom trenutku takav deficit ljudi sa visokom stručnom spremom. Moraćemo da se bavimo time i da naprivimo svoj model da bismo deo ljudi koji su sa osmogodišnjom školom i srednjom stručnom spremom otišli u inostranstvo vratili, jer su nam najpotrebniji, a naravno da nam i ovi sa višom i visokom stručnom ne odu iiz zemlje“, naglasio je Vučić.

Dodao je kako veruje da će uspeti da u naradnih godinu – godinu i po dana obezbedi veliki kapitalno intenzivni projekat za Leskovac, a zatim i za Vranje.

„Sigiran sam da će ti ljudi koji imaju to obrazovanje moći da dobiju bolji posao nego što ga imaju danas“, zaključio je Vučić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana