Erdoganova AKP otvara predstavništva u više zemalja sveta Tanjug

Objavljeno: 29.12.2017. 17:23 Izmenjeno: 29.12.2017. 17:23

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) otvoriće predstavništva u Rusiji, SAD-u, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, BiH i Makedoniji, rekao je u intervjuu za Agenciju Anadolija zamenik predsednika te stranke zadužen za spoljne poslove Mehdi Eker.

 

Eker je kazao kako je statutom AK Partije predviđeno formiranje predstavništava u Turskoj, ali i van zemlje, te je u skladu s nalogom predsednika Stranke pravde i razvoja i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana usvojena odluka i pokrenute aktivnosti u smeru otvaranja predstavništava u devet gradova na prostoru sedam država.

„Statut stranke predviđa organizaciju izvan zemlje. Naravno, pri toj organizaciji pazimo na određene procedure, zakone i pravilnike svake od zemalja posebno. Možda će predstavništva u svakoj od zemalja biti ozakonjena na drugačiji način. Negde će možda delovati kao udruženje, kao fondacija a negde kao direktno predstavništvo. Aktivnosti s tim u vezi su pokrenute“, rekao je Eker rekavši da će ponajpre predstavništva biti otvorena u SAD-u, Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Eker je napomenuo da će predstavništva AK Partije nakon što počnu sa radom biti službena kontakt tačka za turske državljane ali i za političke partije ili predstavnike vlasti u određenim zemljama

Govoreći o razlozima zbog kojih se sedam pomenutih zemalja našlo među prioritetima, Eker je rekao da se radi o zemljama ili gradovima koji predstavljaju globalne centre poput Vašingtona ili Njujorka, ali i regija s kojima postoji istorijska, kulturološka veza ali i intenzivna privredna saradnja a gde istovremeno živi i određeni broj Turaka, kao što je Balkan.

On je kazao da je potreba AK Partije da se u skladu sa zakonima određenih zemalja organizira i izvan Turske sasvim prirodna jer se radi o stranci koja ulaže ogromne napore u jačanje mira i stabilnosti na globalnom planu.

Podsetivši na delovanje terorističke organizacije FETO širom sveta Eker je kazao kako delovanje te terorističke organizacije mračnih namera nije ograničeno samo na Tursku već je usmereno ka brojnim drugim zemljama.

Eker je napomenuo da odbegli članovi FETO-a koji su utočište pronašli u SAD-u i Evropi vode kampanje protiv države Turske te da postoji potreba da se u mnogim zemljama na pravi način objasni o kakvoj je organizaciji reč, odnosno, kako je rekao Eker, da se otkrije pravo lice FETO-a.

„Radi se o tome da ćemo od početka 2018. kao AK Partija, ali i nevladine organizacije brojnim zemljama pružiti sve informacije i otkriti plašt pod kojim se FETO krije. Na tome zajednički radimo sa brojnim drugim institucijama jer FETO 15. jula prošle godine nije imao za cilj da sruši samo AK Partiju nego Republiku Tursku u celini“, rekao je Eker.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana