Erdogan u Zagrebu: Nikada nećemo zatvoriti vrata izbeglicama Tanjug

Objavljeno: 27.04.2016. 09:08 Izmenjeno: 27.04.2016. 09:08

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u Zagrebu da Zapad treba da pokaže humanost i pruži „drugačiju vrstu“ pomoći Turskoj, koja nikada neće zatvoriti vrata izbeglicama iz Sirije, prenosi Hina.

On je dodao je da Zapad mora drugačije da reaguje i Turskoj pruži „drugačciju vrstu pomoći“, ali nije precizirao na što konkretno misli.

Vlada u Ankari ranije je isticala da je ukidanje viza za turske državljane ključno za uspjeh dogovora EU-Turska o zaustavljanja ilegalne imigracije u Evropu.

Grabar-Kitarović je dala snažnu podršku približavanju Turske EU, uključujući i liberalizaciju viznog režima.

„Niz je područja kako Hrvatska može pomoći Turskoj u procesu eurointegracija. Pre svega političkom podrškom u Briselu, snažnom podrškom za integriranje Turske u EU, za ukidanje viza za koje se nadam da će se dogoditi uskoro“, rekla je hrvatska predsjednica.

Dvoje predsednika podržalo je uključivanje država jugoistočne Europe u EU i NATO, posebno BiH gde je, rekla je Grabar-Kitarović, Turska uvek igrala konstruktivnu ulogu.

Složili su se oko jačanja trilateralne saradnje sa Sarajevom, koja bi pomogla „političkoj emancipaciji“ te zemlje, nadogradnji Dejtonskog sporazuma i punom aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO, prenela je Hina.

Saradnja bi se odnosila i na problem migracija, kontrolu migrantskih talasa i razmenu informacija u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

„Turska, Hrvatska i BiH mogu stvoriti učinkovit trilateralni mehanizam na najvišem novou“, rekao je Erdogan.

Jačanje turskih investicija u Hrvatsku, izvoz hrvatske govedine u Tursku, zajednički projekti u energetici, gasovdi, luke i turizam, glavna su područja za snažniju privrednu saradnju Turske i Hrvatske, koju je Erdogan nazvao „prijateljskom zemljim i saveznicom“.

O tome će turska delegacija, u kojoj su direktori 60 kompanija, sutra razgovarati s hrvatskim kolegama na privrednom forumu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana