EPS: SBB bez ugovora i osnova koristi stubove EPS-a Studio B

Objavljeno: 15.05.2020. 17:33 Izmenjeno: 15.05.2020. 17:33

Kablovski operator SBB bez pravnog osnova koristi stubove distributivne elektroenergetske mreže u vlasništvu Operatora distributivnog sistema EPS „Distribucija“ (ODS) od 1. juna 2019. godine, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Zbog toga je ODS, nakon više obraćanja SBB-u, bio prinuđen da se obrati i sudu radi zaštite svojih prava, te da zahteva isplatu naknade za korišćenje stubova, kao i uklanjanje kablovske instalacije sa svoje mreže, kaže se u saopštenju EPS-a. Iz EPS-a poručuju da je naknada za korišćenje stubova određena Odlukom Skupštine ODS još u junu 2019. godine i da je ona ista za sve kablovske operatere koji zaključuju ugovore sa ODS, pa i za SBB, „tako da tvrdnje SBB-a, da je tražena duplo veća naknada nisu istinite“.

Od 65 kablovskih operatora, koji su postavili instalacije na stubove ODS, 62 operatora je zaključilo ugovor, pod istim uslovima, dok je protiv operatora koji to nisu učinili podneta tužba nadležnom sudu. Većina kablovskih operatora prihvatila je ponuđene uslove, a prema kablovskim operatorima koji ih nisu prihvatili i koji nisu plaćali korišćenje stubova, ODS je postupio na isti način kao i prema SBB, navode u EPS-u. RATEL je, kažu, po zahtevu SBB doneo rešenje u kojem stoji da je ODS dužan da omogući postavljanje instalacija, pod uslovima i na način koji važe za ostale operatore elektronskih komunikacija. Iako SBB već 10 meseci ne pristaje da zaključi ugovor i koristi stubove ODS-a bez pravnog osnova, ODS koristi isključivo pravna sredstva prema SBB, bilo da se radi o postupku pred RATEL-om, Komisijom za zaštitu konkurencije ili sudom i nikako ne stoje optužbe o onemogućavanju rada i razvoja kompanije“, saopštio je EPS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana