EPS 2017. završio u plusu skoro šest milijardi dinara Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 06. 03. 2018. 16:42:21

Elektroprivreda Srbije je pokrenula velike investicije i na kraju procesa reformi 2020. godine tom preduzeću biće potrebno još proizvodnih radnika, izjavila je danas izvršna direktorka za poslove finansija Tatjana Pavlović.

 

Na panelu o restrukturiranju državnih preduzeća na Kopaonik biznis forumu je rečeno da je EPS dobar primer reformi, a Pavlović je kazala da je EPS prošlu godinu završio u plusu od skoro šest milijardi dinara.

U EPS-u trenutno ima oko 29.000 zaposlenih.

Pavlović ističe da je smanjivanje broja zaposlenih bolna tema i da je prediviđeno da EPS od 2014. do 2020. smanji broj zaposleniih za 5.000, što je oko 15 odsto.

„Oko 3.000 smo do sada smanjili, preciznije 2.947 i to najvećim delom kroz stimulativne otpremnine. Postavlja se pitanje da li će EPS imati 2020. dovoljlan broj radnika, pošto je obim posla jako veliki. Mi smo najveće energetsko preduzeće u Srbiji, ali i na Balkanu“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, sa proširenjem kapaciteta u rudarsko i termo sektoru, u proizvodnom delu biće potrebno povećanje broja zaposlenih.

„EPS će oko toga sve raditi zajedno sa vladom, EBRD i Svetskom bankom. Daćemo naše mišljenje“, dodala je Pavlović.

Podsetila je da je restrukturiranje EPS -a započeto 2014. godine i da je planirano da se taj proces završi 2020. godine.

„Stiven Ndegva je rekao da je EPS na pola puta, a ja bih rekla da smo u stvari malo iznad toga“.

Pavlović kaže da su u skoro svim segmentima poboljšani rezultati.

Na primer, povećana je naplata struje i sada iznosi 98,3 odsto, što je veliki rezultat.

Istakla je da je EPS uspeo uprkos poteškoćama na početku prošle godine u proizvodnji uglja da premaši u 2017. proizvodnju iz 2016. za četiri odsto, kao i da je u prva dva meseca ove godine proizvodnja bila stabilna i da su ispunjeni planovi.

Govoreći o investicijama, Pavlović kaže da je započeta izgradnja novog bloka u Kostolcu od 350 megavata, što je značajna investicija, zatim ulaganja u životnu sredinu u Kolubari u vrednosti od 154 miliona evra, počinjemo i u TENT-u, otvareno je novo polje G u Kolubari, koji će povećati proizvodnju uglja za 5,5 miliona tona.

Tu su i ulaganja u hidro i termo sektor, na primer revitalizacija i proširenje kapaciteta u HE Ðerdap na šest turbina, zavrsena revitalizacija u Zvorniku za 30 megavata, zatim proširenje u TENT-u na za 30 megavata po bloku, navela je Pavlović.

„U 2017. smo imali 40 milijardi dinara investicija ili oko 340 miliona evra, što je najviše u poslednjih 10 godina. Takođe, u rudarstvo je uloženo 16 milijardi dinara. Nastavljamo sa investicijama u narednim godina“.

Pavlović ističe da se nastavlja i revitalizacija u hidrosektoru – u vrednosti od 63 miliona evra u Zvorniku, zatim izgradnja vetroparka u Kostolcu od 96 miliona evra i drugo.

Predstavnici EBRD i Svetske banke ocenili su da je menadzment EPS posvecen reformama.

Direktor EBRD u Srbiji Danijel Berg je istakao da je u EPS-u zavrsena prva faza reformi i to ne samo u finansijskom pogledu, da se vidi znacajan napredak, te da se zajednicki radi da EPS postane efikasna kompanija kojoj će prioritet biti zelena energija.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je da je EPS na dobrom putu reorganizacije, kao i da je EPS dobar primer reformi u Srbiji.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da EPS ima dobre rezultate, da je smanjio broj zaposlenih za 10 odsto i da je povećao naplatu, ali da se to još ne vidi dovoljno u finansijskim rezultatima.

One Response to “EPS 2017. završio u plusu skoro šest milijardi dinara”

  1. Pendula каже:

    EPS,EPS,EPS
    bas je dobar
    za moj dzepS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 31°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana