Еpidemija korona virusa u Srbiji jenjava Studio B

Objavljeno: 01.06.2020. 13:24 Izmenjeno: 01.06.2020. 18:46

Еpidemija korona virusa u Srbiji jenjava, kaže za Studio B imunolog Srđa Janković, ali upozorava da još nije završena i da je potrebno još neko vreme kako bi broj novi slučajeva pao na nulu.

Ne smemo se opuštati, ističe Janković, jer virus još uvek cirkuliše, a dokle god je tako postoji potencijal da se epidemija ponovo ubrza.

Aktivnost virusa u našoj zemlji je oslabila, potvrdio je Srdja Janković u Jutarnjem programu naše televizije, ali pandemija još traje, što, kako kaže predstavlja izazov i za nas, kao i za ceo svet. Koliko antitela štite one koji su preležali virus kovid 19 još se ne zna, objašnjava Janković, ali navodi da je malo verovatno da ne štite uopšte.

Kolektivni imunitet postepeno se prikuplja, ističe Janković i objašnjava da je za to potrebno da bude zaraženo 70 odsto populacije. To kod nas nije bio slučaj, jer je, kako kaže, bilo najvažnije da se sačuvaju ljudski životi. Na pitanje kako je nastao virus, Janković  podseća da su evolucioni biolozi još pre 10 godina radili studije, koje su dale naznake da postoji visoka verovatnoća da novi patogen evoluira baš u Aziji.

Ipak, zaključuje Janković, mnogo toga zavisi od nas, jer kada shvatimo da smo i sami deo biosfere i da je ugrožavamo na mnogo načina, trebalo bi da preispitamo i promenimo svoj odnos prema prirodi, naglašava naš poznati imunolog.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Sreda
Moguća kiša

Max: 20°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana