EP usvojio rezoluciju o Srbiji, traži se uvođenje sankcija Rusiji tanjug

Objavljeno: 06.07.2022. 12:51 Izmenjeno: 06.07.2022. 15:26

Izveštaj izvestioca Vladimira Bilčika o Srbiji podržalo je 523 poslanika Evropskog parlamenta, protiv je bilo njih 78, a 34 je bilo uzdržano.

Poslanici Evropskog parlamenta  su velikom većinom glasova usvijili Rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije, i to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Rezolucijom o Srbiji se izražava podrška Evropskog parlamenta ”budućem članstvu Srbije u EU”, ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima.

Evropski parlament je u ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji bi trebalo da određuje ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

Izvestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik, povodom usvajanja Rezloucije o Srbiji naglašava da je pristupanje EU ”strateška odluka Srbije”, a da EP očekuje da je ”strateški tretira i politčko rukovostvo zemlje”.

”Zato je važno da se Srbija kreće ka EU, a ne u stranu”, poručio je Bilčik.

U tekstu rezolucije amandamnima je ukljuceno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa „zasnovanog na međusobnom priznanju“ što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.

Na nacrt izveštaja o Srbiji koji je podeno izvestilac Vladimir Bilčik podneto je 439 amandamna, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Usvojen na plenarom zasedanju, izveštaj Evropskog parlamenta dobio je formu rezolucije, koja nije prvnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.

EP traži primenu ZSO i viznu liberalizaciju za građane KiM

Evropski parlament usvojio je, sa 469 glasova „za“, 96 glasova „protiv“ i 72 uzdržana, izveštaj evroposlanice Viole fon Kramon o Kosovu.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Evropski parlament ponavlja važnost „konstruktivnog angažovanja“ obe strane na postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i podseća na neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma u dijalogu, ukljucujući i formiranje ZSO.

Usvojenim izveštajem, koji je tako dobio formu ovogodišnje Rezolucije Evropskog parlamenta o Kosovu, ponavlja se poziv EU da usvoji odluku o bezviznom režimu za građane KiM.

Ponovo se izrazava i žaljenje zbog činjenice da pet država članica EU još nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i one se ponovo pozivaju da to učine.

Evropski parlament usvojenim dokumentom u potpunosti podržava zahtev Prištine za prijem u Savetu Evrope, primaju k znanju namera tzv Kosova da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u toku ove godine, ali i upozorava da za Prištinu ”ne postoji brza procedura” i da je normalizacija odnosa sa Srbijom neophodna da bi Kosovo napredovalo u evrointegracijama.

Evroparlamentarci izrazavaju žaljenje zbog odluke Prištine da onemogući glasanje na teritoriji KiM na srpskim izvorima održanim 3. aprila.

Kosovo je pohvaljeno od strane Evropskog parlamenta zbog usklađivanja sa pozicijama EU i sankcijama protiv Rusije.

Vučić:Neki u EP pokusali da se prekinu pregovori Srbije i EU

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je bilo pokušaja pojedinih poslanika u Evropskom parlamentu da se izglasa odluka o prekidu pregovora Srbije u pristupanju EU.

„Nama je drago što to nije izglasano, jer bi bilo pogrešno da jeste. Hvala većini evroposlanika koji to nisu izglasali“, rekao je Vučić odgovarajući na konstataciju novinara da je poslanička grupa Zelenih u EP podnela amandman na rezoluciju o Srbiji, da usklađivanje sa sankcijama Rusiji ne bi bio uslov za nastavak pregovora sa EU, već za napredak u tim pregovorima.

Vučić je dodao da bi svako trebalo da radi svoj posao.

„Ako misle da treba nekoga da molimo za nešto – nećemo. Vi radite svoj posao, mi ćemo svoj. Mi imamo svoje interese, važno je da Srbija bude na EU putu, ali i da ima svoju slobodu i da razmišlja o svojim vitalnim nacionalnim ineteresima“, rekao je Vučić.

Ukazao je da onaj ko ne razume specifičnu poziciju Srbije, ne želi dobro ni EU, ni Srbiji, što je, kaže, pitanje za širu političku raspravu.

Naveo je i da je sa mnogima danas u svetu nemoguće razgovarati.

„Voz je krenuo iz stanice, ludilo je krenulo, svi su u ratu i ne možete da razgovarate sa njima. Sa nekima možete, i sa njima razgovarate, ali sa nekim ne možete“, rekao je Vučić.

Inače, poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvijili Rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali se zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije, i to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Nije tačno da ću se sastati sa Kurtijem u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije tačno da je dogovoren njegov sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Vučić je u Ivanjici, odgovarajući na pitanje novinara da li su poruke iz Prištine koje stižu o tom navodnom sastanku tačne i kada bi, ukoliko je tačno, do tog sastanka moglo da dođe, kazao da to nije tačno i da ga niko nije ni pitao čak u vezi toga.

„To nije tačno, niko me nije ni pitao čak. Ja ne bežim ni od jednog sastanka, uglavnom je on bežao sa sastanaka, ja ne bežim od sastanaka“, kazao je Vučić.

Bilčik: Ubeđen sam u ostvaranje članstva Srbije u EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, kaže da usvojena parlamentarna Rezolucija ne dovode u pitanje evropsku perspektivu i buducnost Srbije, ali i da ima dosta koraka koji se moraju sprovesti „od sad do članstva Srbije u EU“ za koje kaže da je „ubeđen da će se ostvariti“.

Bilčik naglašava da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do ”promene situacije” i da se nada da će Srbija odlučiti da bude ”na pravoj strani istorije” kada je reč o budućim odlukama.

”Ova Rezolucija ponavlja neka pitanja koja postoje u Srbiji od početka pristupnih pregovora, koje srpski partneri moraju da reše, a mi smo spremni da im u tome pomognemo”, kaže Bilčik.

On je, kao tri osnovne oblasti u kojim je neophodan napredak Srbije, naveo reformski proces u oblasti vladavine prava, medija, zaštite priorodne okoline, ali i ekonomske i društvene situacije u zemlji.

”Druga tačka je nastavak pune posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine. To je jedini način da se reše sva otvorena pitanja i da se jednom zauvek reše odnosi Beogrda i Prištine na osnovu sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma”, rekao je Bilčik.

Kao treću tačku, od koje zavisi napredak Srbije na putu evrointegracija, Bilčik je naveo puno uslađivanje sa međunaronim pozicijama EU.

”To je važno ne samo za Evropski parlament, već za sve institucije EU zbog onoga što smo videli od 24. februara na ovamo. Nadam se da će Srbija, ne samo da podrži sve dekaracije EU, na čemu smo zahvalni, već i da podrži restriktivne mere protiv Rusije”, kazao je Bilčik.

On naglašava da će EU ”pomoći Srbiji da se uskladi sa njenim pozicijama” i da takve odluke ”nisu lake ni za koga”,

”Srbija nije sama u ovome i mi ćemo biti uz nju sve dok se Srbija kreće potpuno i pravo ka ispunjavanju straškog izbora što je EU. Taj put treba da bude što direktniji, bez mnogo odstupanja”, zaključio je Bilčik.

Bilčik dodaje da Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, pored ”kostruktivne kritike” iznosi pohvale” tamo gde ima napretka na EU putu”.

On tu navodi otvarnje klastera 4 iz decembra prošle godine i poziva na dalje napore ka zatvaranju poglavlja, a pozdravlja i usvanjanje ustavnih reformi u oblasti pravosuđa i izborni proces održan u prvom delu godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana