EP: EU daje „sultanu Erdoganu“ ključeve od kapije Evrope

Objavljeno: 09.03.2016. 19:25 Izmenjeno: 09.03.2016. 19:25

Poslanici Evropskog parlamenta (EP)optužili su danas Evropsku uniju da turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu daje u ruke „ključeve od kapije Evrope“ time što sa Ankarom sklapa sporazum o rešenju za migrantsku krizu.

Lider grupe liberala u EP i bivši belgijski premijer Gi Verhofstad rekao je poslanicima u Strazburu da je dogovor lidera EU sa Turskom „izuzetno problematičan“, prenosi AFP.

„Dogovor sa Turskom će nam doneti probleme. Njime zapravo ključeve od ulaza, od kapije Evrope uručujemo Turskoj, naslednicima Osmanlijskog carstva i, trebalo bi možda čak i to da kažem, sultanu Erdoganu. On će sada odlučivati o ulasku u EU“, istakao je Verhofstad.

Manfred Veber, lider Evropske narodne partije desnog centra, najveće grupe u EP, rekao je da EU ne bi trebalo da Turskoj daje „blanko ček“.

On je, takođe, osudio kao neprihvatljiv potez turskih vlasti koje su pre nekoliko dana preuzele kontrolu nad vodećim opozicionim listom „Zaman“.

Lider socijalista Đani Pitela je upozorio da pregovore o migraciji „ne treba mešati“ sa pregovorima o procesu pristupanja Turske EU koji je godinama u zastoju, a koji su lideri EU pristali da ubrzaju prema dogovoru sa Turskom.

Rasprava u EP je danas postala toliko burna da je poslanik grčke partije desnog centra Zlatna zora, Elefterios Sinadinos, izbačen sa sednice zbog toga što je turski narod uporedio sa psima koji, kako je naveo, „izgledaju opasno, ali kada se suoče sa neprijateljem – beže“.

Predsednik EP Martin Šulc rekao je da je grčkog političara izbacio zato što je „prešao crvenu liniju u pokušaju da rasizam učini prihvatljivim“.

Turska je u ponedeljak pristala da prihvati sve neregularne migrante u zamenu za više finansijskih sredstava, ranije uvođenje bezviznog putovanja u Evropu za Turke, kao i ubrzanje pregovora o članstvu Turske u EU.

Lideri EU su se na samitu sa Turskom saglasili da razrade detalje sporazuma sa Ankarom, koji će pokušati da finalizuju na novom samitu u Briselu 17. i 18. marta.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana