Energetska situacija uprkos evropskoj krizi ostaje stabilna Tanjug

Objavljeno: 19.10.2021. 11:35 Izmenjeno: 20.10.2021. 10:23

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je energetska situacija u Srbiji stabilna uprkos krizi na energetskim tržištima u Evropi te da je obezbednjeno dovoljno energenata.

„Tržište energentima u Srbiji takođe je u ovom trenutku stabilno i naša zemlja će, u uslovima poremećaja koji postoje na globalnom tržištu, biti energetski bezbedna, sa stabilnim snabdevanjem energijom i energentima, i privrede i domaćinstava“, zaključeno je na sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sastanku je rečeno da je neophodno upotrebiti sve mehanizme za očuvanje srpskog energetskog sistema, jer pored globalne energetske krize, na sistem može da utiče i povećanje potrošnje u prvih devet meseci ove godine.

Kako se dodaje u saopštenju na sastanku su predstavljeni izveštaji „Srbijagasa“, EPS-a i EMS-a o ispunjenosti skladišta, količini energenata koje se uvoze, projekcijama o potencijalnom uvozu i očekivanja o potrošnji.

„Toplane u Srbiji imaju dovoljne količine energenata, a procenat ugovorenih snabdevanja biće dovoljan za isporuku toplotne energije za predstojeću zimsku sezonu“, rečeno je na sastanku na kojem je najavljeno da će biti poreknut krizni plan.

Krizni plan će, kako dodaju biti pokrenut, radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz decembra 2018. godine, kao i da za naredne sastanke budu prikazane sve projekcije u vezi sa kupovinom energije i energenata i planom za obezbeđivanje neophodnih količina.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća „Srbijagas“, „Elektroprivrede Srbije“, AD „Elektromreže Srbije“, „Naftne industrije Srbije“ a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana