Radna grupa EMS: Prenosni sistem električne energije stabilan Tanjug

Objavljeno: 10.01.2022. 11:17 Izmenjeno: 11.01.2022. 09:20

Prenosni sistem električne energije visokog napona u Srbiji za sada je stabilan, rečeno je Tanjugu u Elektromreži Srbije.

Uprkos snežni padavinama trenutno nema elemenata koji bi ugrozili rad visokonaponskih prenosnih sistema, navode iz EMS-a

Takođe, poručuju da se situacija na sistemima prati i da su spremni da reaguju ako dođe do problema.

 

U Srbiji dovoljno energenata, nema zastoja u isporuci

Država je obezbedila dovoljne količine energenata za domaćinstva i privredu, pa neće biti zastoja u isporuci, rečeno je danas u Vladi Srbije na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Takođe, ocenjeno je da je dodatnim uvozom električne energije osigurana energetska bezbednost u zemlji.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da su na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji.

Predstavljeni su izveštaji o potrošnji i stanju rezervi mazuta, kao i informacije o proizvodnji, transportu i potrošnji uglja u termokapacitetima.

S obzirom na to da je najavljen pad temperature, na sednici je bilo reči i o planovima za naredni period.

Iz Elektroprivrede Srbije rekli su da proizvodni kapaciteti normalno rade u uslovima intenzivnih snežnih padavina i niskih temperatura.

Poručili su da se preduzimaju sve neophodne mere kako bi proizvodnja, transport i potrošnja uglja bila na planiranom nivou. Kada su u pitanju hidrokapaciteti, rekli su, da oni rade u uobičajenom režimu za ovaj period godine.

Iz EDS-a je navedeno da snežne padavine za sada nisu dovele do ozbiljnijih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom, kao i da prenosni sistem funkcioniše bez problema.

Na sednici se razgovaralo i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i zaključeno je da se zbog niskih temperatura očekuje rast potrošnje gasa u narednim danima.

Isporuka toplotne energije odvija se bez većih problema, rekli su iz Beogradskih elektrana, te najavili da će se od sutra korisnicima daljinskog grejanja isporučivati toplotna energija 24 časa dnevno zbog predstojećih ledenih dana.

Na sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća Srbijagas, Elektroprivrede Srbije, AD Elektromreže Srbije i Elektrodistribucije.

Takođe, prisustvovali su i predstavnici Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, JKP „Beogradske elektrane“, kao i članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Kolubara, Transportgasa, JP PEU Resavica i Srbija Kargo, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana