EK:Radimo na šestom paketu sankcija protiv Rusije tanjug

Objavljeno: 11.04.2022. 13:19 Izmenjeno: 11.04.2022. 13:19

U Briselu ponavaljaju da je konačan cilj da se EU oslobodi od zavisnosti od ruskih fosilnih goriva i da se evropskim novcem od kupovine energenata više ne finasira ruska vojska.

U Evropskoj komisiji kažu da je rad na šetom paketu sankicja protiv Rusije ”u toku”, da je predlagano da on obuhvati i izvoz nafte iz Rusije, ali i da još nema konkretnih detalja o mogućim novim merama niti vremenu njihovog usvajanja.

”Naš posao u toj oblasti je u toku. To su procesi kojima treba neko vreme. Predsednica EK, Ursula fon der Lajen je u Kijevu podsetila na pet snažnih krugova sankcija do sada usvojenih i poručila da se radi na šestom. Biće još sankcija ako Rusija nastavi svoju invaziju na Ukrajinu, ali trenutno nemamo konkretenih detalja”, kaže portparolka Komisije, Dana Spinat.

Povodom različitih stavova zemalja članica o odustajanju od ruske nafte i mogućim posledicama takvog poteza po njihove ekonomije u Evropskoj komisiji kažu da uvek ”ciljaju” da svakim paketom sankcija ”više budu pogođeni Rusija i Putinov sistem nego EU ekonomija”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana