Ekonomisti podržavaju novi investicioni ciklus Studio B

Objavljeno: 24.06.2019. 18:00 Izmenjeno: 25.06.2019. 12:24

Većina ekonomskih stručnjaka podržava najavu predsednika Vučića o pokretanju novog investicionog ciklusa vrednog pet do deset milijardi evra, koji bi zaposlio celu Srbiju.

To je, kažu, svojevrstan Maršalov plan za Srbiju, u čijoj je realizaciji ključna odluka – u šta ulagati.

Stručnjaci se slažu s predsednikom da je infrastruktura prioritet broj jedan, da ukupne investicije iznose 22,5 odsto BDP-a, što je više od proseka EU, ali i upozoravaju da investicije stranih ulagača ne smeju da budu stihijske.

Najavljeni investicioni plan, smatraju ekonomisti, mora da obezbedi izvesnost i kontrolu tog procesa.

Vučić je, lansirajući ovu ideju, istakao da je pre svega mislio na kapitalne infrastrukturne projekte: izgradnju metroa, auto-puteve, pruge, železnički Koridor 10, kao i izgradnju kanalizacije, vodovoda, fabrika za prećišćavanje otpadnih voda.

Investicioni ciklus trebalo bi da bude završen za četiri ili pet godina, a podrazumeva projekte za razvoj cele zemlje.

Ekonomista Ivan Nikolić slaže se sa izborom prioriteta i posebno ističe značaj stanogradnje.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže da će novi investicioni ciklus prvenstveno odgovarati građevinskim firmama i proizvođačima građevinskog materijala i opreme. Bitno je da u novom investicionom ciklusu učestvuje što veći broj domaćih firmi, tako da država, kao investitor, sa svog stanovišta treba da povede računa o uslovima, kako bi i domaći privrednici mogli da konkurišu.

Upravo u vreme velikih padavina ovih dana mogli smo da se uverimo koliko je važno ulaganje u infrastrukturu, kaže Dubravka Negre, direktorka predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan. Banka će, kaže, uz završetak važnih započetih projekata finansirati i nove, u zdravstvu, obrazovanju i mnogim drugim oblastima.

Ðuričin: Novi investicioni ciklus, dobra poruka mladima

Najavljeni novi investicioni ciklus u Srbiji dobra je poruka države mladima, posebno zbog toga što je kroz nova ulaganja u infrastrukturu moguće zadržati omladinu da ne odlazi van zemlje, ocenjuje profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Ðuričin.

Profesor Ðuričin kaže za Tanjug da je Srbiji razvoj potreban zbog održivosti fiskalne ravnoteže, koja je ostvarena u prethodnom periodu.

Objašnjava da je nedavno emitovanje desetogodišnje obveznice Srbije na Londonskoj berzi tesno povezano sa kredibilitetom naše privrede u očima investitora. „Razvoj je neophodan Srbiji, pre svega zbog toga što moramo kroz nove investicije da zadržimo omladinu koja odlazi, takođe, da zadržimo ljude koji se bave pomeranjem granica saznjanja, koje su uvek prvi korak u razvoju i komercijalizaciji inovacija“, kaže Ðuričin.

Ističe da je važno ulagati ne samo u fizičku infrastrukturu nego i u digitalnu infrastrukturu.

„Značajan deo tih sredstava morao bi se upotrebiti za razvoj domaćeg preduzetništva i domaćih kompanija, jer je poznato da u dugom roku model razvoja koji se bazira na stranim direktnim ulaganjima i transferu tehnologije, nije održiv“, kaže Ðuričin.

Obzirom da država nije u deficitu i da postoji fiskalna ravnoteža, razvoj mora biti, kaže, ne samo održiv već i inkluzivan prema ljudima i prirodi.

Svet se nalazi, dodaje, u periodu velikih promena, koje su međusobno zavisne, kada se jedan faktor pojavljuje, kaže, i kao pretnja i kao šansa.

„U tom smislu, jako je važno da model rasta bude inteligentan, baziran na komparativnim i konkurentskim prednostima koje Srbija može da uradi u nekoliko sektora“.

Ðuričin ukazuje da je važno da se obrati pažnja da rast bude održiv u smislu da stopa rasta ne dovede do preteranog finansijskog naprezanja, „overshooting efekta“, odnosno, do bržeg pada nego što je ostvaren rast u prethodnom periodu.

„Sa druge strane, nama je takav rast potreban, tako da je inteligentni rast snažnijeg intenziteta, ne lako dostižan cilj. U tom smislu moraju se napraviti pravi iskoraci, prave mere i taj cilj mora biti podržan odgovarajućim modelom vođenja ekonomskih politika“, rekao je Ðuričin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 30°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 31°C
Min: 20°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana