Ekološka akcija GO Vračar u OŠ „NH Siniša Nikolajević“ Studio B

Objavljeno: 11.06.2021. 14:22 Izmenjeno: 11.06.2021. 18:10

Opština Vračar je prva organizovala i počela da sprovodi ekološki projekat u Srbiji zajedno sa „Ekolozima bez granica“, pokret osnovan 2020. godine, na čelu sa Evropskom Unijom

Početna lokacija u ovoj akciji danas je bila Osnovna škola „NH Siniša Nikolajević“.

Nastavnom kadru i učenicima trećeg razreda obratio se predsednik Opštine prof. dr Milan A. Nedeljković, naglasivši značaj recikliranja, u ovom slučaju baterija, po prirodu i ekologiju. Uprkos velikom broju materijala prisutnog u savremenom obrazovnom sistemu, nedostaje sadržaj koji ocrtava primere svakodnevne prakse u osnovnim školama, istakao je Nedeljković.

„Ideja je da đaci sve baterije, kao otpad, odvoje od prirode i stave u jednu kutiju preko raspusta, zatim da je u septembru predaju svojim učiteljima. Te kutije sa baterijama otići će u pojedine evropske gradove koji imaju specijalne, reciklažne uređaje koji štetenim materijama, kao što je živa i litijum, onemogućavaju prisutnost u prirodnom ciklusu ishrane. Na jedan zabavan i kreativan način učenici postaju aktivni učesnici u očuvanju prirode i svoje okoline,“ rekao je prof. dr Milan A. Nedeljković.

Član opštinskog Veća, Dragi Lukić naglasio je da je vrlo važno da se sa ekološkom edukacijom počne sa decom predškolskog uzrasta i đacima u prva četiri razreda osnovne škole, jer oni kasnije imaju predznanje za kompleksnije teme i postaju edukatori starijima u svojoj okolini.

Upravo aktivno učestvovanje nastavnika i učenika u ekološko – obrazovnom procesu daje posebnu vrednost ovoj akciji i ovakvom pristupu ekologiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana